Debat i byrådet: Skal skolen lære børn at binde et muslimsk tørklæde?

Tørklædet er et totalitært stykke stof, som børnene ikke skal lære at binde, mener Dansk Folkeparti. Socialdemokraterne er uenige.

Det er Dansk Folkepartis Søren Olesen, der vil have byrådet til at sende et klart signal til skolerne.
Det er Dansk Folkepartis Søren Olesen, der vil have byrådet til at sende et klart signal til skolerne.
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

Debatten om det muslimske tørklæde er nu også rykket ind i byrådet i Holstebro.

Det er Dansk Folkepartis gruppeformand Søren Olesen, der vil have politikerne til at diskutere, om det er en opgave for kommunens skoler at lære børnene, hvordan man binder et muslimsk tørklæde.

- Et tørklæde er ikke bare en ligegyldig beklædningsgenstand. Det er et totalitært stykke stof, som er kvindeundertrykkende, og jeg mener ikke, at det hører ind under folkeskolens rammer at lære små børn at binde det, siger han til TV MIDTVEST.

Debatten kommer efter, at Holstebro Friskole i sommer deltog i et kulturudviklingsprojekt i bydelen Trekanten, hvor eleverne blandt andet lærte om det muslimske tørklæde.

Det initiativ mødte en voldsom kritik fra Dansk Folkepartis folketingsmedlem Martin Henriksen, der luftede muligheden for, at friskolen skulle fratages tilskuddet. Det skete aldrig, men diskussionen er altså langt fra slut. 

Søren Olesen peger på, at der også var en folkeskole i Holstebro Kommune, der sagde ja til tilbuddet, og derfor mener han, at politikerne skal sende et klart signal om, at den slags ikke hører under folkeskolens rammer.

Giver en god debat

Noget tyder dog på, at DF ikke får et flertal til at sende sådan et signal. Socialdemokraternes Svend Ørgaard mener, at der er tale om et landspolitisk emne, som ikke hører hjemme i byrådet.

- Vi lever i et demokratisk samfund. Søren Olesen er i sin fulde ret til at bede om at få punktet på dagsordenen, men jeg synes ikke, at han skulle have gjort det.

Svend Ørgaard peger på, at det er skolens opgave at lære børnene om andre kulturer - og at lære at respektere dem. Derfor gav besøget i Trekanten god mening, siger han.

- Det giver en debat, man kan tage med hjem. Hvorfor går de med tørklæde, skal de gøre det eller må de lade være? Så har lærerne et afsæt til at komme videre med en vigtig debat, siger Svend Ørgaard.

Byrådet diskuterer sagen på mødet tirsdag aften.

2:08