Arla sænker mælkeprisen for maj

Arla sænker mælkeprisen for maj måned med en eurocent for både konventionelle og økologer. Det skriver Landbrugsavisen.dk.

Arla meddeler i dag deres andelshavere, at mælkeprisen falder med en eurocent, svarende til knap 7,5 øre, for maj måned. Det skriver Landbrugsavisen. Det er både økologisk og konventionel mælk, der rammes af prisfald.

Dermed bliver den samlede nye acontopris for konventionel mælk 196,1 øre/kg og acontoprisen for økologisk mælk 325,6 DK øre/kg.
 
Det er ifølge Arla den fortsatte ubalance mellem udbud og efterspørgsel, der påvirker markedssituationen ganske alvorligt. Samtidig er ostelagrene stadig fyldte, og det kombineret med en utroligt hård konkurrence på markederne, har skabt yderligere pres på priserne.  
 
- Der er endnu ikke udsigt til forbedringer og yderligere sænkninger kan blive aktuelle, skriver Arla i en meddelelse.

I følge Landbrugsavisen skal man helt tilbage til 2009, for at finde et tilsvarende niveau på den kommende måneds mælkepris. Dengang lå prisen på 188 øre/kg i seks måneder hen over sommeren. Derefter fulgte nogle måneder med 208 øre/kg i en række måneder.

 

Mælkeproduktionen i Europa presser

Arla peger på vækstrater i mælkeproduktionen i de store mælkeproducerende lande som årsag. Væksten er i Irland på næsten 20 procent og i Holland tæt på 16 procent. I Danmark og Tyskland er mælkeproduktionen øget 5-7 procent, i Storbritannien to procent.
 
Den samlede eksport af mejeriprodukter fra Europa vokser, men det er ikke nok til fuldstændigt at optage den ekstra rå mælk, der i øjeblikket produceres af de europæiske mælkeproducenter, skriver Arla. Det gør i øjeblikket situationen ustabil og uforudsigelig, melder mejeriet.
 
- Markedsudviklingen er negativ i øjeblikket. Arla er ikke immun overfor markedssituationen, selvom vi præsterer bedre end markedsgennemsnittet. Vi formår at flytte det meste af den ekstra mælk fra vores ejere over i varemærker og food service, men disse områder påvirkes nu også af den globale ubalance mellem udbud og efterspørgsel, samt det meget konkurrenceprægede prismiljø, siger Arlas koncernfinansdirektør Natalie Knight i en pressemeddelelse.