Ofre for billedhacking: - Fire år er alt for lidt

En 27-årige mand, der blandt andet har hacket billeder fra over 500 kvinder, får fire år i fængslet som straf. Det er alt for lidt, mener flere af de kvinder, han har forurettet. Anklager peger på en forældet straffelov.

2:40
Retten i Herning fældede i dag dom i en af landets største sager om digitale sexkrænkelser.

Thi kendes for ret: Max Pharao Henriksen skal straffes med fængsel i fire år. 

Sådan lød dommerens ord i Herning fredag, mod den 27-årge Herningenser, der er dømt for at hacke sig til godt 17.000 intime billeder og videoer fra flere end 500 kvinder landet over.

- Jeg var i chok, siger den ene af de piger, hvis billeder er blevet stjålet. 

Hun sad i retsmødet i dag. Og det var en følelsesmæssig rutsjebane, fortæller hun. 

- Jeg var rigtig ked af det, jeg begyndte at græde. Jeg var forvirret og kunne slet ikke forstå, at han fik så lidt, fortæller Cecilie Aagaard Jensen. 

- Jeg er også skuffet og frustreret og jeg er vred - ja, jeg er faktisk hele følelsesregisteret igennem. Det er ligesom det hele, vi er igennem her, forklarer hun.

Hun havde håbet på en forvaringsdom eller seks års fængsel.

Og hun var ikke den eneste, der havde håbet på en strengere straf til sin gerningsmand.

- Det er alt for lidt, tænkte Cecilie Aagaard Jensen, da hun hørte straffen, som den 27-årige fik.
- Det er alt for lidt, tænkte Cecilie Aagaard Jensen, da hun hørte straffen, som den 27-årige fik.

Det havde et andet offer, Line Jørgensen, også. 

- Jeg havde nok set den komme, at han ikke ville få forvaring eller seks år. Alligevel har jeg nu en følelse af skuffelse, fortæller hun efter retsmødet. 

- Men jeg er mest skuffet over erstatningen til os forurettede. At man i grove træk siger: 'det kan vi ikke vurdere, for vi har ikke set billederne'. Men de her billeder er jo noget af det mest følsomme for os piger. Fordi de ikke har fået lov at se alle billederne, så kan de ikke give os noget. Så jeg føler virkelig med dem, der ikke får noget, siger Line Jørgensen. 

Et punktum - for nu

En anden af de forurettede kvinder, som i dag var mødt op i retten, var 23-årige Ann Baden fra Herning. 

Det var første gang, hun var tilbage i retten i Herning, siden hun vidnede mod sin tidligere arbejdskollega Max Pharao Henriksen. 

- Det er meget mærkeligt, jeg skal lige forstå det hele. Også forstå, at han har gjort det her, fortæller Ann Baden om oplevelsen fra dagens retsmøde. 

Hun håber, at dagen kan være med til at give de forurettede ro til at komme videre. 

- Jeg er lettet over, at det er slut for nu. Det er bare rart, at det punktummer sat, og man kan komme videre med sit liv, siger hun.

Tilfreds og lettet 

Ifølge forsvarer, Jørn Brandenhoff Schmidt er fire års fængsel et godt resultat for den dømte. 

- Max var tilfreds og lettet. Det har været hårdt for ham at gå igennem. Han har selvfølgelig begået nogle forbrydelser, og det ved han også godt. Han har også erkendt en del af det, men det har været hårdt for ham, fortæller forsvarer Jørn Brandenhoff Schmidt fra Stage Advokatfirma. 

Det er i sidste ende op til den dømte, om han vil anke dommen, men det anser hans forsvarer for usandsynligt.

- Vi har fået det meste, som vi ville have det, og derfor tvivler jeg også på, at der kommer en anke. Men vi vil gerne have lov at nærlæse dommen - for en sikkerhedsskyld, forklarer han.

- Det er et godt resultat, sagde forvarer Jørn Brandenhoff Schmidt umiddelbart efter retsmødet.
- Det er et godt resultat, sagde forvarer Jørn Brandenhoff Schmidt umiddelbart efter retsmødet.

Forældet jura

Senioranklager ved Midt- og Vestjyllands Politi, Linette Lysgaard måtte konstatere, at rettens medlemmer så anderledes på sagen, end anklagemyndigheden. 

- Jeg noterer mig overordnet to ting; at rettens medlemmer har været uenige i, hvordan den her dom skulle falde ud. Og at rettens flertal ikke ser med samme alvor, på den her sag, som politi og anklagemyndighed har gjort, siger Linette Lysgaard. 

Hun mener, at det er nærliggende at reflektere over, hvorfor staffen blev udmålt, som den gjorde. 

Sagen peger ifølge hende på, at juraen kan være forældet i forhold til digitale forbrydelser.

- Vi må tage rettens beslutning til efterretning, siger senioranklager ved Midt- og Vestjyllands Politi, Linette Lysgaard.
- Vi må tage rettens beslutning til efterretning, siger senioranklager ved Midt- og Vestjyllands Politi, Linette Lysgaard.

- Vi har jo set de sidste 10 år, at der er sket en stor udvikling, både på det tekniske område, men også i den måde, vi mennesker er sammen på. Det åbner jo op for nye måder at begå kriminalitet på, forklarer Linette Lysgaard. 

- Sagen rejser flere principielle spørgsmål, både om begrebet 'digital voldtægt' – er det et begreb, som vi kan overføre rent juridisk til straffesager? Kan man begå voldtægt, når man ikke fysisk befinder sig sammen med den forurettede, uddyber senioranklageren.

Max Pharao Henriksen har udbedt sig betænkningstid ift. eventuel anke af sagen.