Talentfulde unge blev klogere på kød og klima

Omkring 140 unge brugte deres lørdag på at blive klogere på fremtidens kost.

1:55
Annizette Skjoldhammer (t.v.) og Aimee Alminde lever som henholdsvis flexitar og veganer.
Foto: Sebastian Engelberth Hansen, TV MIDTVEST

En kikærtebøf i stedet for hakkebøf eller måske linsesuppen dhal i stedet for hønsekødsuppe.

Blandt klimaforskere er der bred enighed om, at vi skal spise mindre kød for at mindske klimaforandringerne.

Med det in mente var omkring 140 unge fra Akademiet for Talentfulde Unge i Region Midtjylland lørdag forbi Aarhus Universitets nye uddannelsescampus AU Viborg i Tjele.

Her fik de unge en bedre forståelse for kostens betydning for klimaforandringer, mens de også prøvede kræfter med mere klimavenligt mad.

- Der er et voldsomt behov for, at vi får ændret på vores fødevarer og landbrug, konkluderede Jørgen E. Olesen, der er institutleder på Institut for Agroøkologi på AU Viborg.

Danskernes forbrug af kød er for højt, proklamerede Jørgen E. Olesen, der er institutleder på Institut for Agroøkologi på AU Viborg.
Danskernes forbrug af kød er for højt, proklamerede Jørgen E. Olesen, der er institutleder på Institut for Agroøkologi på AU Viborg.
Foto: Sebastian Engelberth Hansen, TV MIDTVEST

Har droppet kødet

Akademiet for Talentfulde Unge| Midt (ATU) er et toårigt program for dygtige og fagligt engagerede gymnasieelever- og HF-elever, der har til formål at inspirere og udfordre eleverne fagligt og forberede dem på en akademisk karriere.

Blandt de mange elever var Aimee Alminde, der til daglig går på gymnasiet i Tilst ved Aarhus.

Hun har allerede droppet kødet og andre animalske produkter for på den måde at hjælpe klimaet.

Veganeren erkender dog, at det ikke er uden udfordringer at skære kød, mælk og æg fra.

- Det er vigtigt, at grøntsager får nogle krydderier. Ellers kan de godt blive lidt kedelige, erkender veganeren gennem fem år.

Alle kan gøre en forskel

Ved arrangementet kunne Jørgen E. Olesen fortælle, at danskernes kødforbrug kun er svundet med seks procent de sidste 10 år.

- For mange kan det være skræmmende at blive veganer. Man kan gøre en forskel, hvis man går fra at spise kød tre gange om dagen til tre gange om ugen, lød det fra Aimee Alminde.

Foruden at få mere viden om sammenhængen mellem madvaner og klimaet, blev de unge mennesker også klædt på til at lave flere grønne opskrifter.

Annizette Skjoldhammer fra Lystrup ved Aarhus har skåret ned på kødet og lever som flexitar.

- Man kan godt lave lækker mad, selvom der ikke er kød i, sagde hun.