Muhammed-tegninger er ikke savnet til blasfemiudstilling

Gæster til den nye udstilling på Skovgaard Museet støtter museumslederens valg om at udelade Muhammed-tegningerne.

En meget omstridt udstilling åbnede i eftermiddag.

Allerede inden åbningen på Skovgaard Museet i Viborg har udstillingen om blasfemi trukket overskrifter, og blandt andre Inger Støjberg (V) har kritiseret museet for at fravælge Muhammed-tegningerne i udstillingen. Men blandt dagens gæster var stemningen noget anderledes: De kunstinteresserede viborgensere, som TV MIDTVEST talte med i dag, savner ikke tegningerne i udstillingen.

- Jeg savner ikke Muhammed-tegningerne, for dem kender jeg jo. Vi har set dem så mange gange, så de behøver ikke være en del af udstillingen. Jeg forstår godt museumslederens beslutning, siger museumsgæst Gerda Skytte fra Viborg.

quoteDet er jo sjovt at en tegning, som slet ikke er med på udstillingen, ender med at være det, der fylder mest.

Ole Birch, Viborg

Udstillingen er blevet til i anledning af 500-året for Reformationen. Både Skovgaard Museet, Kvindemuseet og Museet for Religiøs Kunst stiller skarpt på, hvordan og hvorfor visse billeder fra Reformationen frem til i dag er blevet ødelagt, forbudt eller tabuiseret.

- Jeg er kommet for at se, hvad der har kunnet forarge gennem tiden. Jeg tror, det flytter sig løbende, og jeg synes, det er interessant at se, hvad der blev betragtet som blasfemisk for meget lang tid tiden. Men først og fremmest er jeg kommet for se det, som de har valgt at udstille og ikke det, de har fravalgt, siger Birthe Berthelsen fra Viborg.

I det hele taget undrede flere af gæsterne sig over den store polemik, som udstillingen har skabt.

- Det er jo sjovt at en tegning, som slet ikke er med på udstillingen, ender med at være det, der fylder mest. Det er egentlig ret ejendommeligt. Jeg mener, at Muhammed-tegningerne er passé. Nu er vi videre, og det er den her udstilling et bevis for. Jeg respekterer den prioritering, som museet har anlagt i den her sag ud fra det tema, man har valgt, siger Ole Birch fra Viborg

Også fra den lokale kunstforening bliver museumslederens beslutning mødt med forståelse.

- Hvis jeg var museumsdirektør, ville jeg da aldrig nogensinde turde udstille tegningerne, for hvordan skulle man få styr på sikkerheden. Jeg synes, det er helt i orden, at de har valgt, som de har gjort, siger Hans Henrik Jacobsen, der er formand for Viborg Kunstforening

Udstillingen kan ses frem til den 30. december.

 


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Kultur.