Modstand fra kirken spænder ben for store boligplaner

Der er ingen grund til at gennemføre planlægningen, når man ved, at projektet ikke kan blive til noget, lyder det fra kommunen.

Modstand fra de kirkelige myndigheder har fået Viborg Kommune til at sætte planerne om et stort boligbyggeri ved Søndersø i Viborg i bero.

Beslutningen blev truffet på et møde i kommunens økonomi- og erhvervsudvalg, og borgmester Ulrik Wilbek (V) peger på, at kirken vil kunne nedlægge veto mod både kommuneplanen og den lokalplan, der skulle bane vejen for projektet.

- Viborg Kommune ønsker naturligvis ikke at gennemføre en planlægningsproces, når vi på forhånd ved, at det ikke fører til en ny plan for området. Samtidig giver det heller ikke mening, at mulige investorer bruger tid og ressourcer på at planlægge et nyt byggeri, der ikke kan blive til virkelighed, siger Wilbek i en pressemeddelelse.

De mange boliger skulle være opført på en grund på Vinkelvej, som ejes af Viborg Kommune. I dag ligger de lokaler, der tidligere husede uddannelsesinstitutionen Mercantec på grunden, og kommunen ville give en køber af grunden mulighed for at bygge op til 30.000 kvadratmeter.

Projektet har på forhånd stødt på en del modstand. Ud over indsigelse fra de kirkelige myndigheder har flere naboer og Viborg Fonden, der arbejder for at bevare arkitektonisk og kulturhistorisk vigtige bygninger, landskaber og bymiljøer, protesteret mod planerne.

Forstår ikke reglen

Grunden ligger tæt på den næsten 1000 år gamle Asmild Kirke, og kritikken gik blandt andet på, at byggeriet med boliger i op til seks etager ville skæmme en vigtig del af Viborgs gamle dna.

- Jeg synes, at Viborg står for natur- og kulturhistorie, og det spolerer man med det planlagte byggeri, sagde en af beboerne i området, Erik Albrechtsen, til TV MIDTVEST i februar.

Dengang afviste Ulrik Wilbek, at projektet ville ødelægge Viborgs kulturarv, og borgmesteren understreger i dag over for TV MIDTVEST, at planerne flere gange er blevet tilpasset i et forsøg på at imødekomme kirken.

Men kirken står ifølge Viborg Kommune fast på, at der ikke må bygges 30.000 kvadratmeter på grunden og ikke over tre etager, og dermed vil økonomien ikke hænge sammen, mener kommunen.

Wilbek siger, at han har forståelse for indsigelsen fra de kirkelige myndigheder - blandt andet fordi det sker på anbefaling fra Nationalmuseet. Til gengæld har han det sværere med, at der overhovedet findes en regel, der giver kirken mulighed for at bremse sådanne projekter.

Kommunen vil nu underveje, hvad man i stedet kan bruge grunden til.

SE OGSÅ: Indslag om protesterne mod byggeriet fra den 6. februar.

 


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Politik.