Protester mod højhus - Viborgs DNA i fare

Borgere og organisationer går i offensiven på Viborg Kommune, der planlægger at bygge op til 300 boliger i seks etager i et historisk og naturskønt område ved Søndersø.

Viborgs identitet og særpræg er godt på vej til at blive ødelagt for at byrådet kan råde bod på en fejlinvestering.

Sådan lyder kritikken fra flere lokale borgere og organisationer.

De raser over, at politikerne nu vil give lov til at bygge i op til seks etager i et naturskønt og historisk område ved søen.

- Jeg synes, at Viborg står for natur, kultur og historie, og det spolerer man altså ved det her planlagte byggeri, siger Erik Albrechtsen, der er en af de borgere, der har protesteret mod byrådets planer.

Han bor i området ved den næsten 1000 år gamle Asmild Kirke, hvor politikerne nu lægger op til, at der kan bygges over 300 boliger i op til seks etager.

Viborgs DNA på spil

Byggeplanerne ligger på en grund, der definerer Viborgs særlige identitet med både natur og kulturarv, mener formanden for den lokale forening for bygnings- og landskabskultur.

- Der er Viborgs DNA, der berøres her.

- Der er beskyttelseshensyn i forhold til kirken, og der er beskyttelseshensyn i forhold til landskaberne omkring. Man tilsidesætter dem ganske ansvarsløst, siger Bjarke Danvig, der er formand for Viborgfonden.

Byrådet vil tillade byggeri i seks etager i naturskønt og historisk område efter fejlinvestering i skole. Se indslaget her.

Kommunen købte ejendommen for 80 millioner for at bruge den til folkeskole.

Borgmesteren erkender, at det nu handler om at begrænse tabet, men han afviser, at der bliver solgt ud af byens særkende.

- Viborgs særkende skulle jo nødt være, at der ingenting sker. Og jeg synes faktisk, at det er et fint sted at bygge boliger og et attraktivt sted, hvis der skal ske noget i Viborg, siger Ulrik Wilbek fra Venstre, der er borgmester i Viborg Kommune.

Erik Albrechtsen håber, at protesterne får byrådet til at skrue ned for byggeplanerne.

- Der var det måske mere ærligt overfor borgerne at sige 'jamen, lad os prøve at få det bedste ud af det. Det skal i hvert fald ikke være naturen, som kommer til at betale for vores fejlinvestering', siger Erik Albrechtsen.

Også kirkemyndighederne og arkitektforeningen har gjort indsigelse mod planerne.

Det er på grunden her, at Viborg Kommune vil opføre et højhus på seks etager.
Det er på grunden her, at Viborg Kommune vil opføre et højhus på seks etager.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Samfund.