Mekanikere: Ja tak til tvungen barsel til far

Fremover er der mindst to måneders barsel til hver forælder. Det er EU-Parlamentet blevet enige om. Mekanikere i Viborg hilser det velkommen.

Christian Lindhard Larsen hilser øremærket barsel velkommen. Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

Mindst to måneders øremærket barsel til hver forælder. Det er, hvad mekanikerne på værkstedet hos Sølvsten Biler i Viborg kan se frem til, efter at EU-parlamentet er blevet enige om øremærket barsel.

Dermed kan moren til barnet fremover ikke overtage de to måneders orlov fra faren. Og den nyhed bliver taget godt imod hos mekanikerne på værkstedet i Viborg.

- Jeg tænker, det er en god ide. For i branchen er det fjorten dage for fædre, og de fjorten dage går rigtig hurtigt, når man har fået en lille ny, siger Martin Søgaard Knudsen, som er mekaniker ved Sølvsten Biler og har tre børn.

Jeg kan slet ikke forestille mig, at der er nogen fædre, der ikke har lyst til at være hjemme ved deres barn.

Christian Lindhard Larsen, mekaniker. 

Han bakkes op af sin kollega, som også byder forslaget velkomment.

- Jeg kan slet ikke forestille mig, at der er nogen fædre, der ikke har lyst til at være hjemme ved deres barn. Så skulle man måske revurdere, om man skulle have børn overhovedet, siger Christian Lindhard Larsen, der også er mekaniker og har et barn på vej.

Lang kamp mod forslaget

I årevis har regeringen med støtte fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti kæmpet imod EU’s planer om at øremærke to måneders barsel til mændene, fordi det går tabt, hvis ikke de bruger det.

Læs også Ditte tager en kort barsel: Har baby med på job

- Hvis det er sådan, at man ikke benytter det (den øremærkede barsel, red.), så bortfalder det. Det gør det jo ikke i det danske system, så jeg synes, vi har noget, der er bedre i Danmark. Og så synes jeg bare generelt, at EU skal blande sig uden om ting, som de ikke har været inde over før, siger Karina Due, som er medlem af Folketingets ligestillingsudvalg for Dansk Folkeparti.

Og i Viborg er mekanikernes arbejdsgiver heller ikke begejstret for EU’s indblanding i de nuværende regler, hvor forældrene frit kan fordele 32 ugers barselsorlov imellem sig.

- Det giver en større ufleksibilitet, og med det kendskab, jeg har til hoveddelen af vores medarbejdere, så er det stik imod deres interesser. De vil gerne selv bestemme, hvordan de skal indrette deres tilværelse, siger medejer ved Sølvsten Biler, Finn Kjærgaard.

Martin Søgaard Knudsen har tre børn. Han synes, øremærket barsel er en god ide. Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

Barn på vej

Mekaniker Christian Larsen bliver snart far for første gang. Han og kæresten planlægger, at han tager de sidste måneder af barselsperioden.

Jeg ved ikke, om jeg er anderledes end så mange andre, men jeg vil i hvert fald gerne holde det.

Christian Lindhard Larsen, mekaniker. 

-Jeg ved ikke, om jeg er anderledes end så mange andre, men jeg vil i hvert fald gerne holde det, siger Christian Larsen.

Fungerer det ikke meget godt, hvordan man fordeler barslen? 

- Jeg tror ikke, folk får søgt det. Jeg tror, det er meget normalt, at det er fjorten dage for fædrene, og så får man nok ikke gjort så meget mere ved det, siger Martin Søgaard Knudsen. 

Selvom mekanikerne ikke føler sig tvunget til at nøjes med to ugers barsel i dag, så tror de alligevel, at den øremærkede barsel vil give en ny og bedre barselskultur hos dem i fremtiden.

Den nye aftale om øremærket barsel skal stadig formelt godkendes i EU. Men det er planen, at de nye regler skal træde i kraft inden for tre år.

Fædre på barsel

  •  I gennemsnit holdt mænd 31 dage fri efter deres barns fødsel i 2015, hvor de seneste tal stammer fra. Det er en stigning fra 19 dage i 2005.
  • Mænd uden en ungdomsuddannelse holder i gennemsnit fri 19 dage, mens fædre med en lang videregående uddannelse har 47 dage.
  • Mænd i København holder længst fri med 33 dage, mens der er mindst fri Nordjylland med 23 dage. Det skyldes i nogen grad forskelle i uddannelsesbaggrund.
  • Mødre har i gennemsnit fri 300 dage - svarende til 43 uger.
  • I familier, hvor begge forældre højest har en ungdomsuddannelse, har kvinderne fri 309 dage. Mændene har 18 dage.
  • I familier med mindst en mellemlang videregående uddannelse, har kvinderne fri 283 dage, mens mændene holder 46 dage.

Kilde: Danmarks Statistik via Ritzau. 

02:34 Luk video