Måtte ikke låse børn inde efter drukneulykke: Nu har institution fundet en løsning

I sommer sidste år forlod en 7-årig handicappet pige institutionen Egeskovhus og blev senere fundet død. Institutionen måtte efterfølgende ikke holde alle døre låst.

Det vides ikke præcist, hvordan den 7-årige pige forlod institutionen.

Læs også Drukneulykke: 7-årig blev ikke udsat for en forbrydelse

Efter at en kun 7-årig pige i sommer forlod døgninstitutionen Egeskovhus ved Hald Ege og senere blev fundet druknet i et regnvejrsbassin, ville institutionen at sikre alle udgange bedre med låse. Egeskovhus er et aflastningstilbud til børn med nedsat funktionsevne.

Men den gik ikke. Det var ulovlig magtanvendelse, sagde det sociale tilsyn, og låsene måtte blevet taget ned igen.

Nu er Viborg Kommune og Socialtilsyn Midt kommet frem til en løsning, efter at have gennemgået bygninger og udearealer.

- VI har fundet ud af, at nogle af dørene, som vi fik låst, bliver bibeholdt låst. Og så er der en enkelt dør ud til en indhegnet legeplads, som fremover vil være åben, fortæller Per Møller Jensen, der er formand for kommunens Børne- og Ungdomsudvalg.

Han er glad for, at det endelig er kommet på plads.

- Det er en løsning, som på den ene side er lovmedholdelig. Det har alle en interesse i, at den er. På samme tid er der nogle skærpede foranstaltninger, der gør, at vi kan tilgodese børnenes sikkerhed, siger han.

Forældrene til børnene på Egeskovhus er orienteret om den nye løsning.

Disse døre må være låst

Løsningen indebærer, at døren ud mod vejen fortsat er låst. Derimod er døren fra Rødehus ud mod legepladsen ikke låst, og lågen i hegnet over mod afsnittet 'Pusterummet' vil heller ikke være aflåst, men sikret på anden vis. Det kan være i form af et ekstra håndtag eller en slå, som man kender det fra børnehaver. Personalet vil drøfte mulighederne med låsesmeden, så der findes en sikker løsning.

Læs også Institution skal fjerne låse trods dødsulykke

Læs også Kræver lovændring: Politiker vil beholde låste døre på institution