Institution skal fjerne låse trods dødsulykke

Et bosted ved Viborg satte låse op på grund af en dødsulykke sidste år. Men det er ulovlig magtanvendelse, mener det sociale tilsyn.

Sikkerheden blev skærpet på bostedet Egeskov Hus sidste sommer, fordi en syv-årig pige fra bostedet druknede i en nærliggende sø. Alle udgange blev forsynet med lås, så de handicappede børn ikke kunne komme ud.

- Vi satte hegn op efter vores ulykke med en låge, der kunne låses her, fortæller Trine Hansen, leder af Egeskovhus.

quoteSet i lyset af den tragiske ulykke vi havde, så skal det bare ikke ske igen.  

Trine Hansen, leder, Egeskovhus

Men den går ikke. Det er ulovlig magtanvendelse, siger det sociale tilsyn. Så nu har institutionen været nødt til at låse op igen.

Bekymrede forældre

Det vækker bekymring både hos leder og mange af forældrene til de omkring 30 handicappede børn, der i perioder bor på institutionen.

- Vi oplever det som meget utrygt. Vi vil jo gerne have, at vi kan sende vores børn afsted og så være sikker på, at der bliver passet godt på dem, siger Lene Svendsen, formand for forældrerådet på Egeskovhus.

Utrygheden skyldes ikke mindst, at en syvårig pige i juni 2017 forlod institutionen og druknede i en nærliggende sø. Det førte til flere låse, men nu siger det sociale tilsyn så, at børnene ikke må være låst helt inde.

Institutionen fik sat hegn op efter dødsulykken.
Institutionen fik sat hegn op efter dødsulykken.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

- Det skal være sådan, at børnene har en mulighed for at gå ud et sted, ellers ville man jo betragte det som en hermetisk lukket institution, hvor de jo faktisk er spærret inde, fastslår Ulla Bitsch Andersen, som er tilsynschef hos Socialtilsyn Midt.

Der skal altså være en udgang til det fri - også for svært handicappede. Det siger loven. Men det har de svært ved at acceptere på Egeskovhus.

- Set i lyset af den tragiske ulykke vi havde, så skal det bare ikke ske igen, siger leder Trine Hansen.

Kan bruge varslingssystemer

I stedet for at låse alle døre kan institutionen lave systemer, der advarer personalet, hvis et barn er på vej ud.

- De har mulighed for at søge om særlige varslingssystemer. De har mulighed for at sætte en klokke op eller lyd og lyssensorer, som varsler personalet om, at et barn er på vej ud, og så vil personalet jo kunne tage sig af barnet, påpeger tilsynschefen fra Socialtilsyn Midt.

Men den løsning skaber ikke lige så meget tryghed, mener forældre.

- Der er nogle af børnene, der kan løbe rigtigt stærkt, og vejen ligger 10 meter herfra, siger forældrerådets stemme, Lene Svendsen.

Foreløbig må de dog leve med, at låsen er væk.

Se tv-indslaget om problematikken på Egeskovhus. 

 


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Samfund.