Kvindelandskamp i Viborg: Bliver det ved?

Onsdag aften tørner Kvindelandsholdet ud i en testkamp mod Norge. Imens spekulerer nogen i, om kvindelandsholdet er blevet for stort til Viborg.

De har jublet flere gange foran fansene i Viborg, kvinderne i rødt og hvidt.
De har jublet flere gange foran fansene i Viborg, kvinderne i rødt og hvidt.
Foto: Zurab Kurtsikidze / EPA / Ritzau Scanpix

Klokken 18.00 fløjtes der endnu engang op til fodboldlandskamp på Viborg Stadion. 

Kvindelandsholdet tager imod Norge i en sidste testkamp inden sommerens Europamesterskab. Den kamp foregår på græsset i Viborg, der har været hjemmebaneby siden 2015 og skal være det mindst to år endnu.

Og landsholdet er klar til den del, der skal foregå på banen.

- Det bliver mega fedt, og vi håber at se så mange som muligt på stadion, lyder det fra landsholdsspiller Sara Holmgaard, der har rødder i Bording.

Men uanset hvor mange der kommer, bliver rammen rundt om opgøret unægtelig mere afdæmpet end sidst, kvinderne optrådte i rødt og hvidt. 

Så sent som fredag aften foregik fodbolden nemlig på den største danske scene: Parken i København. Her slog Danmark Brasilien med 2-1 foran godt og vel 21.000 hujende tilskuere. Det er dobbelt så mange, som de kan finde plads til på stadion i Viborg. 

For lille til landsholdet? 

Den flotte fodboldfest i Parken, har fået flere tunge fodboldbetragtere til at summer over kvindelandsholdets hjemmebanesituation.

Kvinderne hører hjemme i Parken - længere er den ikke, skrev mangeårige fodboldkommentator hos TV2, Flemming Toft.

- Uanset debat om centralisering kontra udkant er det en smuk tanke at forestille sig, at rigets to voksenlandshold begge spiller deres hjemmekampe i Parken, skrev Thomas Mielcke, sportsjournalist på Viborg Stifts Folkeblad. 

Der var store smil på spillerne, da Parken lagde bane til kvindelandskamp
Der var store smil på spillerne, da Parken lagde bane til kvindelandskamp
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

En idé om at samle landsholdene og give kvinder betingelser lig herrernes taler fint ind i moderne sportsstrømninger. Det mener Kenneth Cortsen, der er ekspert i sportsbranding. 

- Det har været en stigende tendens, at der er blevet investeret i kvindefodbold kommercielt. Samtidig har der været stor politisk opbakning, fordi det taler ind i diskussionerne om ligestilling, siger Kenneth Cortsen. 

Som en drøm

Stina Lykke er tidligere landsholdsspiller, og selvom hun ikke selv nåede at spille der, anerkender hun, at Parken er en helt særlig ramme.

- Det er jo lige der, rigtig mange har drømt om at spille som børn. Det store tilskuertal ligger også noget over, hvad vi har været vant til, siger Stina Lykke. 

AF STINA LYKKE
AF STINA LYKKE
Foto: Orlando Ramirez/Usa Today Sports/Ritzau Scanpix

Stina Lykke peger på flere steder rundt i Europa, hvor kvindefodboldopgør har tiltrukket endnu flere mennesker.

- Det viser, at der ikke er grænser for, hvad det kan blive til, siger hun.   

Brandingeksperten Kenneth Cortsen er enig i, at kvindefodbold vil vokse fremover, men han understreger, at Danmark-Brasilien-kampen i Parken var ekstraordinær.

- Brasilien har en særlig klang i fodboldverdenen, og der var enorm hype om den kamp. Derfor skal DBU også overveje, at der måske ikke nødvendigvis vil være ligeså stor tilslutning til alle kommende kampe, siger han.

Den køber Stina Lykke, og hun taler derfor for en model, hvor man deler kampene op.

- Hvis nogle kampe spilles i København og nogle i Viborg får flere også muligheden geografisk for at komme til fodbold, siger den tidligere landsholdsspiller.

- Alt kan ikke flyttes til København 

I syv år har Viborg været værter for kvindelandsholdet, når der skulle spilles hjemmekampe. Sidste år blev aftalen forlænget, og der var byens borgmester stærkt begejstret.

- Vi er selvfølgelig super stolte. Når landsholdet rykker ind, betyder det liv og glade dage. Det er drama, rollemodeller og herlige oplevelser, sagde Ulrik Wilbek. 

I domkirkebyen er de stadigvæk stolte. Kulturudvalgsformanden Mads Panny, Soc.dem., kan sagtens unde København en stor kvindelandskamp som kampen mod Brasilien. Men han understreger, at det bør være undtagelsesvist. 

- Hvis man gerne vil have et stærkt kulturliv i hele landet, så kan man jo ikke bare flytte alt til København, så snart noget bliver stort og spændende. Så skal man jo netop bevare det ude i landet, siger Mads Panny, der understreger, at DBU har et slogan, der lyder 'Hele Danmarks Landshold'. 

Fjern ikke alle store kampe

To gange er det lykkedes Viborg at få forlænget hjemmebaneaftalen, og ifølge fodbolddirektør i DBU, Peter Møller, er det fordi byen har leveret. 

- Viborg har klaret det fantastisk. Det er derfor vi kommer tilbage og har gjort det i syv år. Men der har været en stor udvikling indenfor kvindefodbold, og derfor synes jeg også, at vi fremover skal kunne bruge Parken i ny og næ, siger Peter Møller.

Idéen om at bringe Parken mere i spil, er Mads Panny forbeholden overfor.

- Hvis logikken er, at man kan samle lidt flere mennesker i København end andre steder i landet, så skal alt jo rykkes til København. Jeg ville være ked af, hvis alle de vigtige og store kampe blev spillet i København, og så Viborg skulle arrangere alle de små kampe, siger han. 

Kulturudvalgsformanden Mads Panny, Soc.dem.,  er ikke begejstret for idéen om at lade Kvindelandsholdet optræder endnu mere i København
Kulturudvalgsformanden Mads Panny, Soc.dem., er ikke begejstret for idéen om at lade Kvindelandsholdet optræder endnu mere i København
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

I øjeblikket løber kontrakten mellem DBU og Viborg frem til sommeren 2024. Hvorvidt Viborg er hjemmebane også derefter, kan DBU's fodbolddirektør ikke svare klart på.

- Det må vi se. Lige nu er vi glade for og stolte over, at Viborg er vores hjemmebane. Tiden vil vise, om de også er det om to, fire og seks år, siger Peter Møller.