Kjællinghøl-broen er styrtet sammen

Den syv år gamle Kjællinghøl-bro i Bjerringbro har været i nedstyrtningsfare et år og er nu styrtet sammen.

Kjællinghøl-broen ligger nu midt i Gudenåen.  Foto: Morten Dueholm / Ritzau Scanpix / Jysk Fynske Medier

Kjællinghøl-broen, der går over Gudenåen i Bjerringbro, er styrtet sammen.

Det er til stor forundring hos Viborg Kommune, der i forvejen var i gang med at planlægge en nedrivning af broen, der har været afspærret gennem det seneste år på grund af nedstyrtningsfare.

Læs også Nu skal syv år gammel bro rives ned: - Det er en særdeles kedelig situation

- Vi er blevet taget på sengen her, lyder det fra Rolf Christiansen, der er projektleder i Viborg Kommune.

Viborg Kommune vurderer, at det ikke er farligt at lade broen stå i sin nuværende forfatning, mens der lægges en plan for, hvordan den skal fjernes.

Det var egentlig meningen, at en kran skulle løfte broen væk i et stykke, men den plan er blevet spoleret nu, forklarer projektlederen.

Nu bliver den formentlig flyttet i små bidder, men det bliver først lagt endeligt fast, når der lægges en ny plan mandag.

- Vi skal have fundet ud af, hvad vi gør, men den skal i hvert fald væk så hurtigt som muligt, siger Rolf Christiansen.

Sådan ser Kjøllinghøl-broen ud søndag den 8. december 2019.  Foto: Morten Dueholm / Ritzau Scanpix / Jysk Fynske Medier

Broen, der er Danmarks længste bro opført i rundtømmer, blev indviet i juni 2012, men fund af råd i de bærende konstruktioner i efteråret 2018 blev startskuddet til en nedlukning af broen.

På grund af risikoen lukkede Viborg Kommune 19. december 2018 for al færdsel på broen og lukkede desuden for sejlads under broen.

Viborg Kommune har prioriteret penge til en erstatning, omkring 1,5 millioner kroner, så folk igen kan trave, løbe og cykle over Gudenåen.

Problemer med Kjællinghøl-broen

  • I 2016 knækkede en af de langsgående bærende vanger i broens underdel. Broen blev midlertidigt afspærret, indtil skaden var blevet repareret.
  • Siden har kommunen holdt særligt øje med broens tilstand.
  • I efteråret 2018 gennemførte et rådgivende ingeniørfirma en undersøgelse af broen. Undersøgelsen viste, at de bærende konstruktioner var så angrebet af råd, at den risikerede at styrte sammen.
  • På grund af risikoen lukkede Viborg Kommune den 19. december 2018 for al færdsel på broen og lukkede desuden for sejlads under broen
  • I april 2019 blev forbuddet mod sejlads under broen ophævet, efter at der blev fjernet en del af broens dæk for at lette egenvægten. Selve broen var fortsat spærret for færdsel.
  • Kommunen har efterfølgende ønsket en mere udførlig og uvildig faglig gennemgang fra en teknisk sagkyndig.
  • I foråret 2019 afleverede den teknisk sagkyndige sin skønserklæring til kommunen. Det er på det grundlag, at broen fortsat er spærret for færdsel.
  • I december 2019 styrtede broen sammen.
02:02

Indslag fra 3. juli 2019: Kjællinghøl-broen over Gudenåen er angrebet af råd og har nu været afspærret i et halvt år.

Luk video