Nu skal syv år gammel bro rives ned: - Det er en særdeles kedelig situation

Fund af råd i december 2018 gør nu, at Kjællinghøl-broen fra 2012 skal rives ned.

Kjællinghøl-broen ved Bjerringbro skal rives ned inden jul (arkivbillede). Foto: Poul Erik Sørensen, TV MIDTVEST

Kjællinghøl-broen ved Bjerringbro skal rives ned inden jul. Det oplyser Viborg Kommune.

Broen, der er Danmarks længste bro opført i rundtømmer, blev indviet 14. juni 2012, men en skønserklæring fra en uvildig ekspert betyder, at broen nu skal rives ned.

Læs også Efter fund af råd i syv år gammel bro: - Broen kan ikke holde i 20 år, som det ellers var forudsat

- Det er en særdeles kedelig situation, både vi og især borgerne i Bjerringbro er kommet i, at vi er nødt til at tage broen ned. Men vi kan ikke forsvare at lade nogen færdes på broen eller lade den blive stående, når der er risiko for den bryder sammen, siger formanden for Klima- og Miljøudvalget i Viborg Kommune, Stine Damborg.

Broen har været lukket for al færdsel siden december 2018, og det vil den fortsat være, indtil den rives ned.

Baggrunden for afspærringen af Kjællinghøl-broen

  • I 2016 knækkede en af de langsgående bærende vanger i broens underdel. Broen blev midlertidigt afspærret, indtil skaden var blevet repareret.
  • Siden har kommunen holdt særligt øje med broens tilstand.
  • I efteråret 2018 gennemførte et rådgivende ingeniørfirma en undersøgelse af broen. Undersøgelsen viste, at de bærende konstruktioner var så angrebet af råd, at den risikerede at styrte sammen.
  • På grund af risikoen lukkede Viborg Kommune den 19. december 2018 for al færdsel på broen og lukkede desuden for sejlads under broen
  • I april 2019 blev forbuddet mod sejlads under broen ophævet, efter at der blev fjernet en del af broens dæk for at lette egenvægten. Selve broen var fortsat spærret for færdsel.
  • Kommunen har efterfølgende ønsket en mere udførlig og uvildig faglig gennemgang fra en teknisk sagkyndig.
  • I foråret 2019 afleverede den teknisk sagkyndige sin skønserklæring til kommunen. Det er på det grundlag, at broen fortsat er spærret for færdsel.

Kommune starter sag om ansvar

I december sidste år blev der fundet råd i broens bærende konstruktion. Det er det fund, der siden har gjort, at broen har været lukket for al færdsel, og at de yderligere undersøgelser har været sat i gang.

Broen er angrebet så alvorligt af råd, at både skønserklæringen og tidligere undersøgelser fra Viborg Kommune slår fast, at der ingen mulighed er for at reparere broen.

Lige nu er broen i så dårlig forfatning, at hvis der falder sne på broen, er der risiko for, at den vil bryde sammen. Det er derfor, broen senest skal være taget ned til jul.

Viborg Kommune har ud fra skønsrapportens resultater valgt at rejse sag an om, hvem der har ansvaret for broens konstruktion.

02:00

Indslag fra 3. juli 2019: Kjællinghøl-broen over Gudenåen er angrebet af råd og har nu været afspærret i et halvt år.

Luk video