Gymnasieelever laver kernefysik

I en gymnasieklasse i Viborg laver de superscience. Eleverne har bygget deres egen fusionsreaktor.

I et fysiklokale på Teknisk Gymnasium Viborg eksperimenterer de på et niveau over landets andre fysiklokaler. Under vejledning af deres fysiklærer har de bygget en fusionsreaktor.

Eleverne går i en særlig talentklasse på teknisk gymnasium, hvor de i dag skulle lave et forsøg. Ved at sætte spænding på reaktoren, skaber de et tryk inde i kammeret. Trykket er 50.000 gange lavere end i fysiklokalet udenfor.

- Nu når vi har sat strøm på, så kan vi se herinde (red. i kammeret), at der dannes plasma lige nu. Fordi der er det her lave tryk, så kan det luft der er tilbage nå at få høj nok fart på til, at der bliver dannet plasma, siger Bjarke Nielsen, der er elev i 3.s på Viborg Tekniske Gymnasium.

Den fjerde tilstandsform

Plasma kaldes også den fjerde tilstandsform. Den er nemlig hverken fast, flydende eller gas. Og det er ikke hverdagskost at lave den slags i et dansk fysiklokale.

- Vi har lavet et gitter inde i reaktoren, og rundt om gitteret der kan man sige, at der er en slags tåge rundt om gitteret, som man svagt kan se igennem. Tågen lyser på samme tid, det lyder lilla, og det er det, der er plasma, og altså den fjerde tilstandsform, forklarer Bjarke Nielsen.

Næste skridt bliver en regulær fusion, hvor eleverne skal forsøge at få to atomkerner til at smelte sammen.

Reaktor2.jpg

 

Gymnasieelever fra Viborg laver plasma i deres hjemmebyggede reaktor.

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Samfund.