Græsplæne forvandlet til vild park: Hedeselskabet hjælper naturen tilbage til byen

Hedeselskabet i Viborg har omdannet deres græsplæne til en stor biodiversitetspark. De vil bringe naturen tilbage til byerne og skabe mere dyre- og insektliv.

1:38
Med en ny park foran deres hovedkvarter i Viborg vil Hede-selsskabet eksperimentere og vise, hvordan også byens græs-plæner kan bidrage til mere liv.
Foto: Sine Bach Jakobsen, TV MIDTVEST

Siden 1866 har foreningen Hedeselskabet i Viborg sat spor i landskabet primært uden for byerne.

Nu vil de hjælpe naturen tilbage til byerne, og derfor har de forvandlet den store græsplæne ved hovedkontoret i domkirkebyen til en stor biodiversitetspark, som blev indviet i dag.

- Det er den første af sin slags i denne størrelse i det bynære miljø. Det er et levende eksperimentarie, hvor vi lærer om biodiversitet i bynært niveau, som vi kan tage med ud til kunder, kommuner og større virksomheder, siger selskabets kommunikationsdirektør, Christian Bogh.

Tilbage i 1860'erne hjalp Hedeselskabet hedebønderne med at gøre heden til frugtbar landbrugsjord, og gennem årene har selskabet været med til skabe mere natur ved at anlægge plantager og plante skove.

- Vi har været med til at gøre Danmark meget mere vild. Det nye er, at vi nu får bedre mulighed for at bringe naturen tilbage til byen. Byerne skal ændres, så de har meget bedre forhold for insekter, mikroorganismer og større dyr, så det ikke kun er grå beton og pæne, grønne græsplæner.

Hedeselskabets biodiversitetspark
Foto: Sine Bach Jakobsen, TV MIDTVEST

Det mest spændende projekt

Bjarne Pedersen, som har været gartner ved Hedeselskabet i 20 år, var med til at starte parkprojektet op i april.

- Det er det mest spændende projekt, jeg har været med til, fordi der er så mange elementer med beplantning, stauder, bede og blomster, fortæller han.

Allerede da de begyndte at anlægge parken, gik der harer og rådyr på grunden, og nu har de fået endnu flere gemmesteder.

- Før var det én stor græsplæne. Det var meget kedeligt, og der var ikke noget for dyrene. Nu er det meget mere vildt, helt anderledes og mere interessant, og der er skjul for både harer og fugle med de nye bede, vi har lavet, siger gartneren. 

Ud over flere dyr uden for hovedkontoret har parken også medført glade medarbejdere og nysgerrige forbipasserende.

- Vi har fået glade medarbejdere, fordi der nu er noget smukt at kigge ud på i forhold til en grøn, klippet græsplæne. Vi har fået masser af liv. Ikke kun insekter, men også mennesker. Før kom ingen nogen forbi her. Nu går folk ture og alt muligt, siger Christian Bogh.

Hedeselskabets biodiversitetspark
Foto: Sine Bach Jakobsen, TV MIDTVEST