Forsvarer om hårdere straf til hærchef: - Han er dybt frustreret

Dagens dom i Vestre Landsret på tre måneders fængsel til den tidligere hærchef efterlader Forsvarets auditør tilfreds, mens forsvarsadvokaten undrer sig over motivet.

- Han har det meget skidt, han er dybt frustreret. Det var ikke, hvad han havde regnet med.

Sådan lød det mandag eftermiddag fra den tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesens forsvarsadvokat Torben Koch til spørgsmålet om, hvordan hans klient har det med den nu skærpede straf.

Og forsvareren er også selv overrasket over skærpelsen i landsretten. Han mener, at retten forsøger at statuere et eksempel via hans klient.

- Det var bestemt ikke, hvad jeg havde forventet rent juridisk, og det siger jeg ikke kun som hans forsvarer, men som jurist med vurdering på, hvordan man lægger vægt på beviser og så videre. Man vil vise, at nu falder 'fars hammer', siger Torben Koch.

Anklager tilfreds med skærpelse

Hans-Christian Mathiesen er i Vestre Landsret idømt tre måneders fængsel for i to tilfælde at have forsøgt at misbruge sin stilling til at fremme sin daværende kærestes - nu kones - karriere.

Først ved at forsøge at hjælpe hende ind på en meget eftertragtet uddannelse i Forsvaret, og dernæst for at forsøge at påvirke en oberst til at ansætte hende i en ledig stilling som major.

Derudover er han også dømt for at videregive personlige oplysninger, fordi han har givet kæresten adgang til hans e-mails. Noget, byretten mente skulle straffes med 60 dages fængsel, men som Claus Risbjerg, auditør i Forsvarets Auditørkorps, er tilfreds med nu er takseret til 3 måneder bag tremmer.

- Det er vigtigt, at man som ansat i Forsvaret overholder reglerne. Og dommen her sender jo et klart signal om, at hvis skulle finde på ikke at gøre det, så slår det altså hårdt, siger Claus Risbjerg, der har ført sagen mod den tidligere hærchef.

Ekspert: Usædvanlig sag

En anden, der også er tilfreds, er Peter Ernstved, der for to år siden  satte hele sagen i gang gennem sit online-medie olfi.dk, som beskæftiger sig med journalistik om dansk forsvars- og sikkerhedspolitik.

- Jeg er selvfølgelig meget tilfreds med, at det som jeg satte fokus på, og som mange rynkede på næsen af dengang at jeg overhovedet skrev om, nu har ført til domfældelse. Det viser jo, at der var noget helt galt, siger han.

Ifølge en jura-professor, så er dagens dom da også i en klasse af embedsmisbrug, som kun meget sjældent er set på dansk grund på så højt et niveau. 

- Man kan måske komme i tanke om 3-4-5 sager. Brixtofte og hans kommunaldirektør eksempelvis, men så er vi stort set også igennem dem på det niveau, siger professor på Aalborg Universitet Sten Bønsing.