Portræt: Her er manden, der fældede hærchefen

Siden barndommen har han været optaget af jura og retfærdighed. I dag har han et helt unikt job.

I dag er det tid til at puste ud for 48-årige Claus Risbjerg. De seneste uger har han som auditør i Forsvarets Auditørkorps, under stor mediebevågenhed, stået i spidsen og ført ordet i Retten i Viborg i sagen mod den tidligere hærchef, Hans Christian Mathiesen.

- Der er mange indtryk, der skal sluges efter sådan en sag. Det er en stor sag, der har fyldt meget ved auditørkorpset og selvfølgelig også hos mig personligt, siger Claus Risbjerg.

quote- Det er jo ikke min opgave at juble og udvise stor tilfredshed, hvis man har fået medhold i en sag. Det er jo helt grundlæggende som anklager, at man fører sager – man taber og vinder ikke sager

Claus Risbjerg, Auditør, Forsvarets Auditørkorps

Sagen kulminerede i går med 60 dages ubetinget fængsel til hærchefen, og dermed umiddelbart en sejr til auditøren, der er en betegnelse for Claus Risbjergs job som offentlig anklager i sager vedrørende overtrædelse af den militære straffelov. Men han ser det ikke selv som om, at han har vundet noget.

- Det er jo ikke min opgave at juble og udvise stor tilfredshed, hvis man har fået medhold i en sag. Det er jo helt grundlæggende som anklager, at man fører sager – man taber og vinder ikke sager, forklarer juristen, der stammer fra Tjørring og i dag bor i Hammerum ved Herning.

- Det er andre, der må vurdere det produkt, jeg leverer i retten. Og i går var retten langt hen ad vejen enig i det, jeg havde anlagt, og det er en faglig tilfredsstillelse, men det er ikke sådan, at vi klapper i hænderne, jubler og er super glade for det. Det er ikke min opgave at være det.

Den største sag nogensinde

Men det har været en stor sag. Ikke bare for juristen, men i hele auditørkorpsets næsten 70-årige historie. Det afslører alene et hurtigt blik i reolen på korpsets kontor i Viborg. Flere end 35 ringbind og mere end 150.000 dokumenter fylder sagen mod hærchefen, der blev dømt skyldig i embedsmisbrug og pligtforsømmelse.

- Det er mig bekendt den største sag i forhold til dokumenter og antal vidner, der skulle afhøres. Den har været meget omfangsrig, bekræfter Claus Risbjerg.

Det var ham, der kørte sagen i retten, men det har krævet en hel del flere mennesker at stykke sagen sammen og gøre den klar til retten. Blandt andre har en efterforsker arbejdet fuldtid på sagen i et år.

- Den har fyldt meget, både i offentligheden og internt i forsvaret. Det er også derfor, at det er en sag, vi har prioriteret meget højt. Det er en sag, vi har taget enormt alvorligt, siger Claus Risbjerg.

Tidlig fanget af jura

Allerede i sin opvækst blev Claus Risbjergs interesse for jura vakt. Film fra USA med advokater, der procederede i retten, bed sig fast hos den lille dreng, og efter gymnasiet var der kun én vej - at læse videre på jurastudiet.

- Og da jeg så stiftede bekendtskab med strafferetten i forbindelse med studiet, så var det helt naturligt for mig at gå den vej. Det var også derfor, jeg søgte ind til Justitsministeriet og blev ansat som politifuldmægtig, som det hed dengang i 1996, fortæller han.

- Jeg har nok en grundlæggende filosofi om, at der skal være ordentlighed og retfærdighed til i samfundet. Og rollen som anklager er jo at strafforfølge, når der er begået ulovligheder og forsøge at få skabt retfærdighed, så det er nok en meget god måde at karakterisere mig, at jeg er en person, der går efter retfærdighed.

Mødte sin modstander i Grønland

Efter 14 år under Justitsministeriet gik turen i 2010 til Grønland, hvor Claus Risbjerg arbejdede som stabschef ved politimesteren.

Allerede under dette ophold kom han til møde den mand, han igen stod overfor i retten i Viborg i går.

Hans Christian Mathiesens forsvarer, Torben Koch, var nemlig advokat for politiforbundets medlemmer i Grønland, og da Claus Risbjerg rejste en sag mod nogle politifolk, mødtes de to, fortæller Torben Koch.

Og selvom de egentlig var – og stadig er – modstandere i arbejdsøjemed, så karakteriserer forsvareren Claus Risbjerg som en god ven.

Torben Koch mødte som forsvarer for Hans Christian Mathiesen. Han og Claus Risbjerg kender hinanden som modstandere - og venner.
Torben Koch mødte som forsvarer for Hans Christian Mathiesen. Han og Claus Risbjerg kender hinanden som modstandere - og venner.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

- Vi har en god kemi sammen, og vi kan godt lide hinanden. Man skal have det sådan med sine modstandere, at selvom man giver hinanden eftertacklinger inde på banen, så kan man godt mødes som venner udenfor, når kampen er slut, og sådan har jeg det med Claus, siger Torben Koch, der heller ikke er bleg for at rose vennen rent fagligt.

- Jeg synes, at han gør det rigtig godt i retten. Han er behagelig og empatisk. Han er ikke ubehagelig overfor de personer, han afhører. Jeg synes, at han gør en god figur.

Eneste i sin stilling – men titlen er ikke afgørende

Efter fem år i Grønland vendte Claus Risbjerg i 2015 hjem og fik sin nuværende stilling som auditør i Forsvarets Auditørkorps.

Sammen med kolleger i Viborg og København udgør han den militære anklagemyndighed, der uafhængigt efterforsker og behandler militære straffesager.

Militære straffesager

Men titlen som auditør er han den eneste, der kan bryste sig af. Lige præcis den del fylder dog ikke rigtig hos den 48-årige jurist.

- Titlen er ikke afgørende for mig. Min rolle er jo, at vi får undersøgt, efterforsket og strafforfulgt militære straffesager, og det er det, der er det afgørende for mig, siger han beskedent.

Heller ikke dét at være ham, der stod i spidsen og førte sagen, der endte med 60 dages fængsel til den tidligere hærchef, lader til at påvirke Claus Risbjerg synderligt.

- Det er jo min rolle. Jeg er ansat som auditør og til at føre de sager for retten, som har et stort mediemæssig fokus og som har nogle store konesekvenser for de tiltalte. Så det er helt naturligt for mig at føre den sag. Det er jo mit arbejde, siger han.

Er i drømmejobbet

Hvilken sag Claus Risbjerg kaster sig over som den næste, har han svært ved at spå om. Det kan være både stort, som den han har lige har kørt, eller en sag i mindre skala. Det eneste, han ved med sikkerhed, er, at sagen mod HC Mathiesen på et tidspunkt kommer til at optage hans tid igen. Den er nemlig anket til landsretten af den dømte.

Og så ved han i øvrigt også, hvor han gerne vil være om 10 år.

- Lige nu er det et ønskejob. jeg har, og jeg kan ikke forestille mig et job, der er mere spændende og udfordrende for mig. Det er nogle fantastiske kolleger, jeg har omkring mig, så jeg ønsker at være en del af det her team mange år endnu, slutter han.

Claus Risbjerg har brugt halvandet år af sit liv på at undersøge den tidligere hærchef, som i går fik 60 dages fængsel.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien 112.