Anklager kræver langvarig straf til dækkonge

Erhvevsmanden Bent A. Nielsen skal seks år i fængsel for bedrageri af særlig grov beskaffenhed, hvis det står til anklagemyndigheden.

Fredag giver anklageren i sagen mod Bent A. Nielsen sin procedure ved retten i Herning. Står det til bagmandspolitiet, skal Genanstifteren seks år i fængsel for bedrageri af særlig grov beskaffenhed. Foto: Morten Nymand Ritzau / Scanpix

Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

1 af 2

Erhvervsmanden Bent A. Nielsen er fredag i retten i den store sag om svindel og bedrageri i forbindelsen med Bent A. Nielsens ejerskab af genanvendelsesvirksomheden Genan.

Læs også Imens stifteren er tiltalt for bedrageri: Dækfirmaet Genan trives og laver overskud

Bent A. Nielsen skal idømmes mindst seks års fængsel, hvis det står til anklagemyndigheden. Det var påstanden fra Bagmandspolitiets anklager, da han fredag morgen tog fat på den afsluttende procedure i Genansagen fra Viborg.

76-årlige Bent A. Nielsen er tiltalt for bedrageri og mandatsvig af særlig grov beskaffenhed.

Anklagemyndigheden mener, at han har overført 73 mio. kr. til sig selv fra dækvirksomheden Genan. Samtid mener anklager Martin Stassen fra Bagmandspolitiet, at der er ført bevis for, at Bent A . Nielsen har ført en række banker bag lyset for at få dem til at låne et milliardbeløb til Genan.
 

Det sidste er revisor Bjarne Nielsen tiltalt for at have medvirket til. Han kræves idømt en straf, der er lidt kortere end Bent A. Nielsens.

02:55

TV MIDTVEST har tidligere dækket den langstrakte retssag mod Bent A. Nielsen. Se et indslag her: Viborgs dækkonge afviser alle anklager i den omfattende Genan-sag om svindel i millionklassen.

Luk video

Begge de tiltalte nægter sig skyldige og vil frifindes.

Overblik over sagen


Her kan du læse mere om virksomheden og anklagen mod stifteren.
    
- Bent A. Nielsen solgte i 2002 sit dækfirma, Viborg Gruppen, til franske Michelin for 2,2 milliarder kroner.

- Han kastede sig i stedet over sit nye firma, Genan, der forarbejder og genbruger dæk fra eksempelvis biler og lastbiler.

- Op gennem 1990'erne og 00'erne voksede Genan sig større og større, og der blev etableret filialer i Tyskland. I 2014 kom USA også med på kortet over filialer.
    
- I 2014 kom det frem, at der var uregelmæssigheder i Genans regnskaber, og at virksomheden angiveligt stod på kanten af en konkurs.
    
- Medejeren, pensionskassen PKA, købte i 2015 Bent A. Nielsen ud af virksomheden. Ledelsen blev skiftet ud, og virksomheden blev rekonstrueret.
    
- Revisionsvirksomheden Deloitte, der har revideret virksomhedens regnskaber, trak i 2015 flere regnskaber tilbage og suspenderede den revisor, der stod for Genans regnskaber.
    
- Deloitte betalte i 2015 en erstatning på næsten 500 millioner kroner til banker, der har udlånt penge til Genan på et forkert grundlag.
    
- Bagmandspolitiet rejste i begyndelsen af 2018 tiltale mod Bent A. Nielsen for mandatsvig og bedrageri for knap en halv milliard kroner. Den fyrede revisor tiltales for at have medvirket til bedrageri.
    
- 1. november 2018 begyndte sagen ved Retten i Viborg. Bent A. Nielsen har forinden udgivet en husstandsomdelt avis, hvori han bedyrer sin uskyld.
    
- PKA er fortsat hovedaktionær i Genan, der i 2017 kom ud af regnskabsåret med sorte tal på bundlinjen efter en årrække med milliontab.
    
- Genan er vokset til at blive den førende virksomhed i verden inden for genbrug af dæk.
    
Kilder: Genan.dk, Finans.dk, anklageskriftet, Ritzau.