Viborgs dækkonge i retten: - Min verden er realiteter. Jeres er fantasier

Retssagen mod dækkongen og millionæren Bent A. Nielsen fortsatte mandag ved retten i Viborg.

I 2010 var blandt andet statsminister Lars Løkke Rasmussen på besøg på dæk-genanvendelses-virksomheden i Viborg. Her blev han vist rundt af Bent Nielsen. Foto: Preben Madsen / Ritzau Scanpix

Mandag fik den svindel-tiltalte Bent A. Nielsen for anden gang lejlighed til at forklare sig, da den omfattende retssag mod ham fortsatte ved Retten i Viborg. 

Læs også Første dag i retssag mod Viborgs svindeltiltalt dækkonge

Stifteren af virksomheden Genan, der genbruger og forarbejder dæk, er tiltalt for bedrageri og mandatsvig for tilsammen 500 millioner kroner. Begge forhold har en straframme på op til otte års fængsel.

TV MIDTVESTs reporter i retten fortæller, at Bent A. Nielsen virkede klar og forberedt. Bevæbnet med en stak papirer tog han plads i vidneskranken, hvor han forklarede, at han ikke mener, at der er noget ulovligt i hans dispositioner i forbindelse med en række låneaftaler mellem Genan og nogle af hans personligt ejede selskaber.

- Jeg synes, at I skulle sætte jeg ordentlig ind i tingene, sagde den tiltalte dækkonge blandt andet til Bagmandspolitiets anklager.

Bent A. Nielsen mente heller ikke, at alle spørgsmål fra anklageren var relevante.

- Det spørgsmål har ikke noget med sagen at gøre, lød det.

På et tidspunkt erkendte han dog:

- Det er ikke altid min verden svarer til jeres, hvorefter han tilføjede:

- Min verden er realiteter. Jeres er fantasier.

HER ER ANKLAGERNE MOD VIBORGS DÆKKONGE

  • Bent A. Nielsen solgte i 2002 sit dækfirma, Viborg Gruppen, til franske Michelin.
  • Han kastede sig i stedet over sit nye firma, Genan, der forarbejder og genbruger dæk fra eksempelvis biler og lastbiler.
  • I 2014 kom det frem, at der var uregelmæssigheder i Genans regnskaber, og at virksomheden angiveligt stod på kanten af en konkurs.
  • Medejeren, pensionskassen PKA, købte i 2015 Bent A. Nielsen ud af virksomheden. Ledelsen blev skiftet ud, og virksomheden blev rekonstrueret.
  • Bagmandspolitiet rejste i 2018 tiltale mod Bent A. Nielsen for mandatsvig og bedrageri for 420 millioner kroner. En revisor tiltales for at have medvirket til bedrageri.
  • Der er berammet 24 retsmøder, og der ventes dom i sagen i marts 2019.

Kilde: Ritzau

Se mere

Påvirket af situationen

Ifølge TV MIDVESTs reporter virkede Bent A. Nielsen meget påvirket af hele situationen. Han ønsker ikke at stille op til interview og vil ikke citeres for noget. Det er reporterens indtryk, at Bent A. Nielsen føler sig som et uskyldigt offer i et komplot.

02:53

Forud for retssag i Viborg om millionsvindel har erhvervsmanden Bent A. Nielsen udgivet sit eget forsvarsskrift.

Luk video

I oktober sidste år fik dækkongen da også fået lavet en særavis med titlen "Den Sande Historie om Genan". I den 20 sider lange avis afviste han punkt for punkt alle beskyldningerne mod ham og kom sin version af sagen. Forsvarsskriftet blev trykt i 21.000 eksemplarer og omdelt i Viborg og omegn. En utraditionel fremgangsmåde, erkendte hans forsvarer dengang.

- Det var et tilbagesvar til, at Bent Nielsen ikke følte, at han kom til orde i pressen og ikke blev hørt på korrekt vis.  Historien var ikke tilstrækkeligt nuanceret fortalt, forklarede forsvarsadvokat Jakob Lund Poulsen

Afhøringen af Bent A. Nielsne fortsætter i morgen. Der er afsat i alt 24 retsdage til sagen, hvor der forventes at falde dom i slutningen af marts.

02:55

Viborgs dækkonge afviser alle anklager i den omfattende Genan-sag om svindel i millionklassen.

Luk video