Kühnau om nedlæggelse af regionsråd: - Det er en hån imod demokratiet

Formand for Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), ærgrer sig over at regionsrådene skal lukke og kalder processen for "en hån imod demokratiet".

Arkiv. Anders Kühnau frygter, at borgerne får meget svært ved at blive hørt, hvis regeringens udspil bliver en realitet. Foto: Ragnhild Aleksandra Dam, TV MIDTVEST

I samarbejde med TV2 ØSTJYLLAND

Flere medier erfarer, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i morgen, onsdag, vil lægge op til at nedlægge regionsrådene. Det vækker absolut ikke begejstring hos formand for Region Midtjylland, Anders Kühnau (S).

Hvorfor har man ikke involveret folk i så vigtig en demokratisk proces? Jeg synes, det er en hån imod vores demokrati

Anders Kühnau, Formand, Region Midtjylland

- Det er rigtigt ærgerligt, at Venstre reelt set vil fjerne den demokratiske indflydelse på sundhedsvæsenet. Nu skal en nationalt udpeget bestyrelse diktere alle de væsentlige beslutninger på sundhedsområdet, og der vil ikke være regionalt valgte politikere til at kæmpe for eksempelvis Vestdanmark, siger Anders Kühnau til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge TV2 vil regeringen blandt andet skabe bedre sammenhæng i sundhedsvæsnet ved at oprette en politisk udpeget bestyrelse under sundhedsministeriet, som skal holde styr på sundhedsvæsnets økonomi. Derudover skal fem sundhedsforvaltninger stå for driften af sygehusene og akutberedskabet.

Læs også TV 2 erfarer: Regeringen vil nedlægge regionsrådene

- Det betyder reelt, at stort set alle de vigtige beslutninger, som nu bliver truffet i regionsrådene, fremover vil blive truffet i København eller af embedsmænd. Det, synes jeg, er et voldsomt angreb på vores lokaldemokrati, siger Anders Kühnau.

- Det er styrken ved et demokrati, at hvis man er utilfreds, har man muligheden for at stemme på en anden politiker næste gang. Det kan man ikke i fremtiden, og det er meget alvorligt for borgerne.

Fortørnet over processen

Læs også V-regionsrådsmedlemmer til Løkke: Luk ikke regionerne

Ud over kritikken af selve udspillet er Anders Kühnau også stærkt fortørnet over processen frem mod regeringens fremlæggelse. Han mener ikke, at regionerne, lægerne og andre fagpersoner er blevet hørt, inden regeringen fremlægger sit udspil.

- Man har siddet et halvt år bag lukkede gardiner og fundet på det her. Hvorfor har man ikke involveret folk i så vigtig en demokratisk proces? Jeg synes, det er en hån imod vores demokrati, siger Anders Kühnau til TV2 ØSTJYLLAND.

TV2 erfarer: Sådan bliver regeringens sundhedsudspil

Regeringen ønsker at skabe bedre sammenhæng i sundhedsvæsnet og vil ændre sundhedsvæsnets struktur. Blandt andet på følgende måde:

  • En politisk udpeget bestyrelse under Sundhedsministeriet skal holde styr på sundhedsvæsnets økonomi.
  • Der skal være fem sundhedsforvaltninger, som skal stå for driften af sygehusene og akutberedskabet. Geografien vil være som de fem nuværende regioner, og de vil have hovedsæde samme steder.
  • Der skal oprettes 21 såkaldte sundhedsfællesskaber. De skal bygges op omkring de nuværende akutsygehuse. Formålet med fællesskaberne er at få sygehus, egen læge og kommunerne til at arbejde bedre sammen. Det skal blandt andet sikre, at der bedre bliver taget hånd om patienten efter udskrivelse. I sundhedsfællesskabernes ledelse vil der være politikere i form af borgmestre og formænd for kommunernes sundhedsudvalg. Der vil også være repræsentanter for sygehusene og de praktiserende læger.

Det er usikkert, hvornår regionsrådene ifølge regeringen skal nedlægges. I de fem regionsråd sidder der i dag 205 folkevalgte politikere, som er valgt for fire år ad gangen. Der var senest valg i efteråret 2017.

 

Kilde: TV2