Marts blev både varmere, vådere og med mere solskin end normalt

Længe så det ud til, at marts skulle blive køligere end normalt. En temperaturmæssig slutspurt satte dog en stopper for dette.

En solrig morgen i marts 2021.
En solrig morgen i marts 2021.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Marts bød i år på lidt af hvert. I perioder var der ganske meget sol. I perioder faldt der store mængder nedbør, der både faldt som regn, slud og sne. Og temperaturmæssigt var der en forskel på 31,4 grader mellem den højeste og den laveste temperatur.

Marts 2021 sammenlignet med det normale vejr for marts.
Marts 2021 sammenlignet med det normale vejr for marts.
Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Solrig og kold start på marts

Årets tredje måned skulle prøve at følge op på en varm afslutning på februar. Men med en middeltemperatur på 1,5 grader og en maksimumtemperatur på 12,2 grader efter de første ti dage, blev det mere end besværligt at leve op til.

Marts startede med solrigt og tørt vejr og blev ti dage gammel, før den første nedbør blev registreret.

Med det solrige og klare vejr, blev nætterne gradvist koldere og nåede 9. marts om morgenen minus 11,3 grader ved Horsens.

Kolde morgener den første tredjedel af marts 2021.
Kolde morgener den første tredjedel af marts 2021.
Foto: Hanne Stage Nielsen/Seerfoto

Blæsende og våd periode

Et omslag i vejret midt på måneden afløste det solrige og kolde vejr med blæst og nedbør. I løbet af blot seks dage faldt 80 procent af den normale mængde nedbør i marts. Visse steder faldt der endda en halv måneds nedbør indenfor 24 timer.

11. marts kunne Danmark være blevet ramt af den første storm i næsten et år, men det blev kun lige ved og næsten.

Vindstød af stormstyrke ved blandt andet Skagen og Kegnæs kunne det dog blive til. Derimod blev der i Nordtyskland, blot 80 kilometer syd for Danmark, målt vindstød af orkanstyrke. Her oplevede man en regulær storm, der fik navnet Klaus.

En varm afslutning

Efter de seks våde døgn vendte marts endnu engang på en tallerken. Det gav en relativ stabil periode med kun lidt nedbør og til tider solrigt vejr. Nattefrosten kom tilbage og længe så det ud til, at marts skulle ende køligere end normalt. Helt frem til 27. marts var middeltemperaturen faktisk under det normale.

Men efter en våd weekend, satte marts en slutspurt ind de sidste tre dage, der blandt andet gav rekordvarme flere steder i Europa.

Et højtryk syd for Danmark sørgede for at sende varm luft op til Danmark, der med 20,1 grader i Store Jyndevad, 31. marts, blev den varmeste martsdag i nøjagtig fire år. Sammenlagt endte årets tredje måned med en middeltemperatur på 3,9 grader, 0,6 grader over det normale.

En varm afslutning på marts gav anledning til at finde shortsene frem igen.
En varm afslutning på marts gav anledning til at finde shortsene frem igen.
Foto: Viggo Hjort Kohberg/Seerfoto