Kritik af direktøren i Holstebro Håndbolds dobbeltrolle: Er både direktør og spilleragent

Bjarne Jakobsen er direktør i Holstebro Håndbold, men er samtidig agent og repræsenterer en række spillere i ligaen.

Flere klubber og eksperter kritiserer Bjarne Jakobsens dobbeltrolle. Han er både direktør i Holstebro Håndbold og er agent for cirka 60 håndboldspillere.
Flere klubber og eksperter kritiserer Bjarne Jakobsens dobbeltrolle. Han er både direktør i Holstebro Håndbold og er agent for cirka 60 håndboldspillere.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Det er problematisk, at en direktør i Bambusa Kvindeligaen i håndbold ved siden af sit direktørjob er agent og tjener penge, når spillere skifter klub.

Sådan lyder kritikken fra både flere ligaklubber og sportsjuristen Jens Bertel Rasmussen, der i mange år var formand i Dansk Håndbold Forbunds disciplinærudvalg, indtil han for nylig faldt for aldersgrænsen på 70 år.

- Det er en uheldig dobbeltrolle. Det vil være meget svært for vedkommende kun at tænke på den ene side af bordet, og der kan jo være en risiko for - og jeg siger risiko for, for det er svært at bevise - at der også går tanker ind i hovedet om penge. Kan jeg få den spiller solgt der og få den kontrakt? Så det er en meget uheldig dobbeltrolle, vurderer Jens Bertel Rasmussen.

Bjarne Jakobsen tiltrådte som direktør i Holstebro Håndbold 1. juli, da den nystartede klub overtog licensen og spillerne fra det tidligere kvindeligahold i TTH Holstebro.

Men samtidig har direktøren siden 2016 været aktiv agent på spillermarkedet og ejer af agentfirmaet Elite Sport Danmark, der - ifølge Bjarne Jakobsen selv - repræsenterer cirka 60 spillere på dame- og herresiden. Tre af spillerne er endda på kontrakt i netop Holstebro Håndbold.

I sig selv er Holstebro-direktørens dobbeltrolle dog ikke et brud på reglerne - hverken sportens eller samfundets. Det ville den kun være, hvis Bjarne Jakobsen udnyttede sin rolle som direktør til at gavne sin agentvirksomhed.

- Man skal undgå en situation, hvor man rent faktisk har flere kasketter og sidder på begge sider af forhandlingsbordet. Er det således, at man for eksempel kun henviser spillere fra sin egen stald og sker det til lidt for lukrative aftaler, så kan det ske, at selskabet får påført et tab. Og det er det, der er problemet, forklarer Caspar Rose, der er professor ved Copenhagen Business School og ekspert i virksomhedsledelse.

- Hvis selskabet for eksempel køber for dyrt eller sælger for billigt, bliver der påført et tab, og i sidste ende kan aktionærerne eller ejerne rent faktisk anlægge en sag, forklarer Caspar Rose.

"Han får indgående viden om kontraktforhold"

Men selv om dobbeltrollen altså ikke er imod reglerne, er den alligevel etisk problematisk, mener flere af Holstebro Håndbolds konkurrenter i kvindeligaen.

- Generelt er det bare ikke godt for håndbolden, mener Randers HK-træner Niels Agesen, der fremover vil tøve med at ringe til agenten Bjarne Jakobsen, hvis Randers for eksempel bliver ramt af en skade og skal bruge en ny spiller.

- Når vi handler spillere, så handler det meget om tillid og respekt – og også en del informationsdeling. Og der kan man sige, at en direktør i en konkurrerende klub har jeg da ikke lyst til at dele de informationer med, som jeg ellers gør med de agenter, jeg nærer stor tillid til, forklarer Niels Agesen.

I Ajax København har direktør Mathias Berg allerede oplevet dilemmaet. Selv om han har kendt Bjarne Jakobsen i mange år og grundlæggende stoler på agentens 'etiske kompas', undlod Mathias Berg alligevel at ringe til Bjarne Jakobsen, da Ajax blev ramt af flere skader og var på udkig efter erstatninger. Ajax-holdet skulle nemlig møde Holstebro Håndbold kort tid efter i ligaen.

- Som jeg sagde til ham, da kampen var slut: Nu kan det være, du skal hjælpe mig med en spiller, for nu har vi spillet mod hinanden, fortæller Mathias Berg, der ligesom Niels Agesen fremover også vil være opmærksom på, hvilke informationer han deler med Bjarne Jakobsen.

- Det jeg informerer agenten Bjarne om, det informerer jeg jo også direktøren Bjarne om, siger Ajax-direktøren.

Hos en anden af Holstebro Håndbolds rivaler i den nederste halvdel af ligaen, oprykkeren Vendsyssel Håndbold, er formand Christian Carlsen også meget skeptisk.

- Jeg har mine bekymringer omkring kontraktforlængelser, nye kontrakter, nye spillere, hvor han får en indgående viden omkring kontraktens indhold.

Hvad er det da, han ved, som andre direktører ikke ved?

- Så ved han jo alt omkring lønninger og andre ting, der står i en kontrakt. Klausuler og så videre. Frikøbsklausuler. Det kan være hvad som helst jo, forklarer Christian Carlsen.

Vil træde i baggrunden - men stadig eje firmaet

Det var - med Bjarne Jakobsens egne ord - "måske lidt impulsivt", da han sagde ja til tilbuddet om at blive direktør. Men projektet lød spændende, syntes han, og Holstebro Håndbold vidste fra første dag, at klubbens direktør også var ejer af en agentvirksomhed.

Og da jobbet som direktør foreløbig er ulønnet, havde han også brug for agentjobbet for at få mad på bordet.

Han ærgrer sig over kritikken fra de andre klubber, selv om han godt forstår nogle af bekymringerne. Men det bliver ingen problemer, forsikrer han.

- Jeg vil aldrig bevæge mig ud i den gråzone, for så vil jeg aldrig kunne være i denne verden. Det er jeg nødt til at sige. Jeg kan godt forstå, at der er nogen, der tænker det, men det ville jeg ikke gøre. Det ville være at bryde mine egne regler, siger Bjarne Jakobsen.

Han har allerede en aftale med Holstebro Håndbold om, at han ikke kommer til at sidde alene til kontraktforhandlinger med spillere. Enten klubbens sportschef eller et medlem fra bestyrelsen vil være med, siger han. Og på sigt har han tænkt sig at træde i baggrunden i sit firma og overlade damespillerne til andre agenter i firmaet.

Men faktum er jo stadigvæk, at du ejer firmaet, og dermed er det dig, der tjener hver gang, at det agentfirma laver en handel. Hvordan skulle det hjælpe på den her dobbeltrolle, hvis du stadig er manden, der i sidste ende profiterer af det?

- Det ved jeg ikke. Hvis det er det store problem, så er det selvfølgelig nogle ting, jeg må tage med klubberne. Og hvis de ikke ønsker at handle med mig, er det det jo en anden ting. Det er straks værre for mig. Men jeg tænker ikke, at det er så grelt, at det kommer dertil. Det tror jeg ikke på, siger Bjarne Jakobsen.

Flere af dem, jeg har talt med, siger faktisk lige nøjagtig, at i sidste ende kommer det her til at gå ud over dig selv. Hvad tænker du om det?

- Det er muligt, at det gør det. Og det er jeg selvfølgelig ked af at høre, at det vil gøre det. Det var jo ikke intentionen i og med, at jeg lod mig rive med, da jeg gik ind og blev direktør i Holstebro Håndbold, siger Bjarne Jakobsen.

Klubber vil gerne have regler

Flere af de klubber, som TV 2 SPORT har talt med, vil gerne have indført regler, så det i fremtiden bliver forbudt for en agent at have flere roller samtidig i dansk håndbold.

- Så det er 100 procent forståeligt for alle parter, hvad man må, og hvad man ikke må i forhold til at sidde med en agentlicens, fastslår Vendsyssel-formand Christian Carlsen.

- Man kunne sige: Hvilke beføjelser må man maksimalt have i en klub? Er det som hjælpetræner? Som cheftræner? Eller en direktørrolle? Og der vil jeg mene, at en direktørrolle og en cheftræner er i hvert fald over grænsen, mener Christian Carlsen.

Og Niels Agesen er enig.

- Det havde gjort det meget nemmere, og så havde vi undgået helt at have debatten, siger Randers-træneren.

Debatten er dog ikke ny i dansk håndbold. I 2010 indførte Dansk Håndbold Forbund og Divisionsforeningen Håndbold regler for agentlicenser, der blandt andet betød, at en spilleragent ikke kunne være involveret i håndboldens internationale organer, i klubber eller i selskaber, der var forbundet med dem.

Men reglerne blev afskaffet igen to år senere, fordi klubberne alligevel ikke overholdt dem, men fortsatte med at bruge agenter, der ikke havde en licens.