Hver tredje dansker vil sige nej til AstraZeneca-vaccine, viser ny måling

Danskernes tillid til coronavaccinerne er også faldet generelt, viser Megafon-målingen.

I snart to uger har vaccinen fra AstraZeneca været taget ud af brug i Danmark.
I snart to uger har vaccinen fra AstraZeneca været taget ud af brug i Danmark.
Foto: Alain Jocard/AFP/Ritzau Scanpix

Dramaet om de mulige blodpropper som følge af vaccinen fra AstraZeneca har sat sig i danskerne.

En spritny måling fra Megafon foretaget for TV 2 og Politiken viser, at hver tredje dansker vil sige nej tak til vaccinen, hvis de får den tilbudt.

Skærmbillede 2021-03-25 063827

I målingen, som tager udgangspunkt i 1053 repræsentativt udvalgte danskere, svarer en tredjedel af de adspurgte desuden, at de er blevet mere skeptiske over for at blive vaccineret mod covid-19.

Samtidig foretrækker et overlegent flertal at få tilbudt vaccinen fra Pfizer og Biontech i stedet for nogle af de øvrige tilgængelige vacciner.

Hele 61 procent af de adspurgte vil helst have deres vaccine, mens nul procent siger, at de foretrækker vaccinen fra AstraZeneca.

Har været på pause i to uger

I snart to uger har vaccinen fra AstraZeneca været taget ud af brug i Danmark, efter de første meldinger om en mulig mistanke om dødsfald kom frem.

Mens en lang række lande allerede er begyndt at bruge AstraZenecas vaccine igen, har Danmark, Sverige og Norge insisteret på at holde vaccinen på pause. Det er, selvom Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) anbefaler at bruge vaccinen.

Torsdag vil Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen fortælle, hvad status er i undersøgelsen af vaccinen og de mulige bivirkninger.

Det oplyste Sundhedsstyrelsen onsdag i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen gransker de mulige bivirkninger, der blandt andet tæller blodpropper, blødning og et lavt antal blodplader.

Symptomerne kaldes i pressemeddelelsen for "en sjælden kombination".

2:32
TV MIDTVEST var mandag på gaden i Silkeborg for at lodde stemningen for AstraZeneca-vaccinen, der i øjeblikket er sat på pause. Her var mange også skeptiske. Se indslaget her.
Foto: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix