Kühnau: Skepsis for AstraZeneca kan forsinke vaccinationer

TV MIDTVEST var på gaden i Silkeborg for at lodde stemningen for AstraZeneca-vaccinen, der i øjeblikket er sat på pause. Mange er skeptiske.

2:32
Er folk villige til at lade sig vaccinere med AstraZeneca-vaccinen efter snak om blodpropper og dødsfald?
Foto: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix

Efter flere indberetninger om alvorlige tilfælde med blodpropper og dødsfald er Astra-Zeneca-vaccinen sat på pause.

Men vil vi overhovedet sige ja tak til et skud med den omdiskuterede vaccine, hvis den igen får grønt lys?

Netop dét spørgsmål stillede TV MIDTVEST på gågaden i Silkeborg i dag. De fleste af de adspurgte takkede nej til den omdiskuterede vaccine.

Her er begrundelserne:

- Fordi jeg er lidt ræd for den, fortæller hørespecialist Mette Olsen Hesel.

- Fordi alt det her med de bivirkninger, der har været og historier om folk, der måske er døde af den, det skræmmer mig væk, siger butikselev Emma Holdgaard.

- Netop fordi man har bevist eller påvist, at der er nogle fejl ved den vaccine, vi snakker om, så vil jeg ikke turde tage den, fastslår hypnotisør Bo Groth Christensen.

Folk kontakter lægevagten

Og det er da heller ikke kun på gågaden i Silkeborg, at folk er skeptiske.

Hos lægevægten har der været dage, hvor op imod 300 personer har henvendt sig med en bekymring om AstraZeneca-vaccinen.

- Det er bekymringer om symptomerne har varet længere tid, end det normalt har været. Og selvfølgelig også de tilbagemeldinger, der har været i medierne om blodpropper og alvorlige sygdomme efter AstraZeneca-vaccinen, fortæller Søren Svenningsen, lægevagtudvalget, Region Midtjylland.

Håber på klar handlingsplan

Og et 'nej tak' til AstraZeneca-vaccinen vil have konsekvenser for udrulningen af vacciner i Region Midtjylland.

- Jeg har en forståelse for, at der er nogle, der er bekymrede omkring AstraZeneca-vaccinen lige nu. Og hvis de så vælger at sige: ‘nej tak’, så vil det jo betyde, at der er nogle, der først langt senere vil blive vaccinerede, siger Anders Kühnau, regionsrådsformand, Region Midtjylland.

Derfor håber han på en klar handlingsplan fra Sundhedsstyrelsen, hvis vaccinationen genoptages.

- Så er det jo rigtigt vigtigt, at man gør alt, hvad man kan, for at kommunikere om de risici, der måtte være ved at bruge AstraZeneca-vaccinen og dermed også gøre folk trygge ved en eventuel igangsættelse igen af brugen af AstraZeneca, mener regionsrådsformanden.

Sundhedsstyrelsen afventer nu en nærmere undersøgelse af en eventuel sammenhæng mellem vaccinen fra AstraZeneca og de alvorlige tilfælde med blodpropper, der er indberettet.