Tonsvis af søstjerner kan blive til dyrefoder - men det må de ikke

Nordsøfiskere efterlyser mulighed for at lave søstjerner om til foderprotein.

2:04
Fiskerne hiver en masse søstjerner i land. Det er et skadedyr, der kan bruges til bæredygtigt dyrefoder. Problemet er bare, at det ikke er lovligt at beholde dem (arkivfoto).
Foto: Mustafa Ozer/AFP/Ritzau Scanpix

Når Allan Vestergaard og hans kutter Pingo trækker nettet over havbunden er det ofte andet end rødspætter, der finder vej til overfladen.  

Om bord på hanstholmkutteren ender ofte søstjerner. Og med årenes løb er der blevet flere af dem. 

- Vi bøvler meget med dem. I vores øjne er de store skadedyr, lyder det fra den frustrerede fisker, der fortæller, at mængden af søstjerner på havbunden nu er så stor, at hans udstyr har været tæt på at tage skade. 

Problemer med eftertragtede havdyr og mange bløddyr i samme farvand er langt fra ny. Derfor fik limfjordsfiskerene for år tilbage mulighed for at hente søstjerne med ind til land under påskud af, at de små bløddyr spiser for mange muslinger, østers og en række andre arter i fjorden. 

Allan Vestergaard oplever et stigende antal søstjerner i Nordsøen. Han frygter, at det kan tage livet af flere rødspætter, da de to arter spiser det samme.
Allan Vestergaard oplever et stigende antal søstjerner i Nordsøen. Han frygter, at det kan tage livet af flere rødspætter, da de to arter spiser det samme.
Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST

I 2016 blev ordningen på baggrund af nye EU-regler gjort permanent, og siden da er Limfjordens bestand af søstjerner i høj grad blevet reguleret af fiskere, der enten fisker efter søstjerner eller hiver bløddyret op som bifangst sammen med muslinger eller østers.

Samtidig har limfjordsfiskerne mulighed for at slå mønt på problemdyret. I mere end to år har Danish Marine Protein brugt fabrikken i Greenlab ved Spøttrup til at omdanne søstjernerne til proteinpulver, der kan bruges som foder til blandt andet grise. 

Men den forretningsmodel må nordsøfiskerne ikke benytte sig af. Derfor søgte man for halvandet år siden om lov til at fiske efter søstjerne, men tilladelsen lader stadig vente på sig. 

- Vi forstår ikke, hvorfor man ikke kan få lov til at fange noget af det, når man kan udnytte det til protein. Det er os en gåde, lyder det fra Allan Vestergaard. 

Man kan tilsætte søstjernemel til dyrefoder. Der er dog grænser for, hvor meget man kan tilsætte, da pulveret har fiskesmag (arkivfoto).
Man kan tilsætte søstjernemel til dyrefoder. Der er dog grænser for, hvor meget man kan tilsætte, da pulveret har fiskesmag (arkivfoto).
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Fiskeren peger på, at søstjernerne opholder sig i de samme områder af Nordsøen som rødspætterne. Her spiser de samme føde som rødspætterne. Derfor frygter han, at søstjernes og deres sult kan sætte en stoppe for de danske rødspætter. 

- Det er helt hen i skoven, konstaterer han. 

Proteinfabrik er klar til flere søstjerner

Hos Danish Marine Protein står det i dag klart, at søstjerneprotein er godt for både fjorden og klimaet, da danske landmænd kan bruge lokal protein i stedet for sojaprotein fra udlandet. 

- Vi har ramt noget, der egentlig er mere interessant end det, vi lige forestillede os, da vi gik i gang, lyder det fra Steen Bitsch, direktør, Vestjyllands Andel, der ejer virksomheden. 

I dag kan fabrikken omdanne rejer og fiskerester til protein, men der er stadig plads til flere søstjerner i maskinerne. 

- Vi kan bruge alt det, der skal være, lyder det fra ham. 

Han peger på, at protein fra søstjerner er bedre for dyrene og for klimaet. 

- På afsætningssiden er der ingen begrænsninger, men vores nuværende lovgivning er ude af trit med det, vi gerne vil, understreger han. 

Ifølge Fiskerstyrelsen er det Fødevareministeriet, der nu skal behandle ansøgningen om tilladelse til at hive søstjerner op af Nordsøen. 

Fra politisk hånd undrer man sig over, at det stadig ikke er tilladt fange søstjerner i Nordsøen. 

- Det er stærkt utilfredstillende, lyder det fra Venstres fiskeriordfører Torsten Schack Pedersen. 

Han pointerer, at proteinfabrikken ved Skive har mulighed for at håndtere flere søstjerner. Samtidig frygter han, at flere arbejdspladser i fiskeriet går tabt, hvis invasionen af søstjerner får lov at fortsætte. 

- Det er frustrerende med en så lang sagsbehandlingstid, lyder det fra ordføreren. 

2:19
TV MIDTVEST har tidligere besøgt proteinfarbrikken ved Greenlab.