Fra pestilens til protein: Nu bliver søstjerner lavet til grisefoder

Der er søstjerner på menuen hos svineproducent Knud Anker Munch. Foderet kommer fra en ny søstjernefabrik i Salling, som både landmænd og fiskere nyder godt af.

Det økologiske grisefoder bliver nu blandet op med splinternyt søstjernemel hos svineproducent Knud Anker Munch fra Vildbjerg. 

quoteDet er jo en rigtig win win-situation for os. Vi kan komme af med vores søstjerne, og de kan bruges som grisefoder

Carsten Nørremark Jensen, Fisker, Løgstør

- Vi økologer har knapt så mange fodermidler til rådighed, så vi er meget glade, når der opstår nye muligheder, siger han.

Melet kommer fra en ny søstjernefabrik i Salling, som har fundet en metode til at lave søstjerner fra Limfjorden om til økologisk grisefoder.

- Vi laver proteinet på en skånsom måde med en ny metode, som gør, at den også er fordøjelig for dyrene, lyder det fra Niels Jørgen Madsen, som er direktør på fabrikken Danish Marine Protein.

Hos Knud Anker Munch er der 200 søer og smågrise, som nyder godt af det proteinrige søstjernemel.

Også svineproducenten selv er glad for foderet. Især fordi, det er fanget i Limfjorden.

- Det er vigtigt, at vi kan finde noget i nærområdet. Især i de her tider, hvor det hele skal være bæredygtigt, siger han.

Win win for fiskeren

Den nye fabrik får blandt andet sine søstjerner fra fiskeren Carsten Nørremark Jensen fra Løgstør

Normalt sejler han ud for at fange muslinger, men lasten er ofte også fyldt med søstjerner. Han plejer at se søstjernerne som en pestilens, fordi de spiser muslingerne, men sådan er det ikke længere.

Fiskelasten er fyldt med både søstjerner og muslinger. Fisker Carsten Nørremark Jensen kalder det for en 'win win-situation', at søstjernerne nu kan bruges som grisefoder.
Fiskelasten er fyldt med både søstjerner og muslinger. Fisker Carsten Nørremark Jensen kalder det for en 'win win-situation', at søstjernerne nu kan bruges som grisefoder.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

- Det er jo en rigtig win win-situation for os. Vi kan komme af med vores søstjerner, og de kan bruges som grisefoder, siger fisker Carsten Nørremark Jensen.

Og der er god grund til at juble for fiskeren. Fabrikanten har nemlig planer om, at 10.000 tons søstjerner på sigt skal laves til grisefoder om året.

Foder med bismag

Selvom svineproducent Knud Anker Munch er begejstret for det nye økologiske foder, er det ikke hele grisebesætningen, som får lov til at sætte tænderne i det.

- Giver man for meget fiskemel og søstjernemel til slagtesvin, så kommer de til at smage af fisk, forklarer han.

- Jeg tvivler på, at der er nogen, der vil have en flæskesteg, der smager af fisk, griner han.

Det er kun smågrise og søer, som får lov til at smage på søstjernefoderet. Det har nemlig en bismag af fisk.
Det er kun smågrise og søer, som får lov til at smage på søstjernefoderet. Det har nemlig en bismag af fisk.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Men der skal altså mere end en bismag af fisk til at skræmme svineproducenten. Han har nemlig ingen planer om at skifte søstjernemelet ud.  

- Det vil fortsætte med at være i vores foder, så længe de kan hive søstjerner op af Limfjorden, siger han.

Søstjernesæsonen går fra februar til maj, og fabrikken, der officielt indvies den 29. marts, er lige nu ved at finde ud af, hvad resten af året skal gå med.

Du kan se indslaget om produktionen af søstjernemel her:

 

 


Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Erhverv.