Takkede skeptisk ja til lyserød invitation: Særligt én ting lærte Jan Højlund om ligestilling i Thy

Når det kommer til kvinder i ledelse, bestyrelser, politik og erhvervslivet generelt, halter Thisted Kommune bagefter. Og det kan alle hjælpe med at ændre på.

5:03
De fleste kvinder oplever, at Thy faktisk har gavnet deres karriere.
Foto: Lea Meilandt Mathiesen

Ikke i en eneste af de 15 største virksomheder i Thy, sidder der en kvinde i direktørstolen. I kommunalbestyrelsen er 6 ud af 27 medlemmer kvinder.

Og i de 24 år, hvor årets Thybo er blevet kåret, har det kun været mænd, der har markeret sig og bidraget til at skabe udvikling i vores område og sat Thy endnu mere på landkortet – lige med undtagelse af 2008, hvor skovridder Ditte Svendsen modtog prisen.

- Når vi sammenligner med resten af Nordjylland og resten af Danmark, er der nogle parametre hvor Thy halter bagefter, siger analysekonsulent Helene Jørgensen, der sammen med Thy Erhvervsforum står bag projektet ’Flere synlige, kvindelige rollemodeller i Thy'.

Jan Høilund Christensen var en af de få mænd til et seminar om flere synlige, kvindelige rollemodeller.
Jan Høilund Christensen var en af de få mænd til et seminar om flere synlige, kvindelige rollemodeller.
Foto: Lea Meilandt Mathiesen

Der er simpelthen færre kvinder i Thisted Kommune som bliver ledere sammenlignet med resten af landet – og faktisk også bare sammenlignet med en nabokommune som Jammerbugt, viser analysen.  

'Støt brysterne-agtig' invitation

Det er bare nogle af de facts, som Jan Høilund Christensen, direktør hos Iospect i Thisted, bliver præsenteret for til seminaret ’Flere synlige, kvindelige rollemodeller i Thy’. Et seminar, som han ærligt talt var lidt i tvivl om, han skulle deltage i.

Alene den lyserøde invitation fik ham til at tænke, at det lidt var noget ’støt brysterne-agtig’ og ’til kvinder, af kvinder, om kvinder’. Og hvilken signalværdi er der i at møde op?

- Hvis jeg bliver væk, er jeg så imod kvindelige rollemodeller. Hvis jeg møder op, er jeg så for kvindekvoter og den slags? Eller er jeg i virkeligheden bare nysgerrig? siger han, før han træder ind i den gamle maskinhal under fyret i Hanstholm, hvor cirka 40 kvinder og et par mænd ud over ham selv, har slået sig ned.

Flyt fokus fra køn til kompetencer 

Som direktør i en virksomhed, hvor de lige nu kun er mænd og stort set kun modtager ansøgninger fra mænd, er Jan Høilund Christensen især nysgerrig på, hvordan han kan gøre sin virksomhed mere attraktiv overfor kvinder.

Samtidig har han selv en datter, og derfor er han helt personligt nysgerrig på, hvad hun kommer til at bliver mødt i verden.

Men han er også skeptisk.

- For egentlig ser jeg jo bare rollemodeller som noget, der er gældende for os alle sammen uanset køn, siger han.

Thy har en kæmpe stor opgave i at gøre sig attraktiv, mener, Kirsten Sønderskov Andersen, administrerende direktør i Hilding Anders.
Thy har en kæmpe stor opgave i at gøre sig attraktiv, mener, Kirsten Sønderskov Andersen, administrerende direktør i Hilding Anders.
Foto: Lea Meilandt Mathiesen

Lisbeth Bang Nielsen, erhvervschef i Thy Erhvervsforum, vil da også hellere flytte fokusset fra køn til kompetencer.

- Fordi jeg tror på, der er rigtig mange kompetencer i Thy, som ikke er synlige. Og det er vigtigt ved sådan et arrangement her, at dem, der sidder med de kompetencer, kommer frem i lyset, siger hun. 

Den gode nyhed

Kommunen har med en ledighed, der ligger et godt stykke under landsgennemsnittet, brug for, at alle kompetencer bliver bragt i spil.

Og det er ifølge en af de andre fremmødte, Kirsten Sønderskov Andersen, administrerende direktør i Hilding Anders, det vigtigste fokus set fra hendes stol.

- Vi har en kæmpe opgave heroppe. Det er at gøre området så attraktivt, at vi kan få folk til at komme tilbage. Ellers er vi ilde stedt på den lange bane, siger hun.

Og faktisk er der en god historie at fortælle. For langt de fleste til seminaret oplever, at det at bo og arbejde i Thy har gjort noget positivt for deres karriere.

Projektet er lavet i samarbejde med Thy Erhvervsforum.
Projektet er lavet i samarbejde med Thy Erhvervsforum.
Foto: Lea Meilandt Mathiesen

- Hvis du rækker hånden ud og siger, er der nogen der kan hjælpe mig. Så er folk her, siger Elisa Grauenkjær, der er direktør i Vizuall.

Samme oplevelse Mette Bjørndal, Advokat og partner hos Orato Advokater – dog med en vigtig nuance:

- Det kan være lidt svært at komme ind. Det er noget med loyalitet. Noget med, at vi holder fast i dem, man er vant til at arbejde sammen med. Men jeg oplever også, når man så først kommer ind, så holder de også ved, siger hun.

I tog imod mig

Der er bred enighed om, at det langt hen ad vejen handler om at turde melde sig på banen med ens kompetencer. Og det kan alle – mænd som kvinder – være med til at sikre sker.

- Der skal skabes et rum, hvor der er tillid og tryghed til at komme og fortælle: ’Jeg har de her ambitioner, kan du hjælpe mig med at indfri dem', siger Mette Bjørndal.

Og der kan man måske lære noget ved indimellem selv at træde ind i et rum, hvor man er den, der er i undertal. Takke ja til en lyserød invitation.

- Jeg tror faktisk, det er essensen i, hvorfor jeg ikke selv oplever det store problem. Der er rigtig mange, der føler sig utrygge, og så bliver man væk. Og der tog I imod mig. Jeg følte mig tilpas i rummet. Så hvis jeg gør noget, hvor kvinder ikke føler sig tilpas, skal jeg jo arbejde med det, siger Jan Høilund Christensen.