Kvindelige byrådskandidater hoppede i havet for ligestilling: - Sammen kan vi meget mere

Der er langt mellem kvinderne i kommunalpolitik, især hvis man ser på spidskandidater og borgmestre. Det skal der laves om på, mener en gruppe kvindelige kandidater i Skive Kommune.

2:38
Kvinderne samlede sig på tværs af partifarver for at slå et slag for mere diversitet i byrådet.
Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Kommunalpolitik er mest for mænd. Det er det billede, der har tegnet sig ved det seneste kommunalvalg – og sådan kunne det godt ende igen ved det kommende valg.

I Skive Kommune er der i dag 27 medlemmer af byrådet, og præcis en tredjedel af dem er kvinder, og en fjerdedel er under 50 år.

Det er ikke godt nok, mener 11 kvindelige kandidater i kommunen på tværs af partier, som søndag gik en tur i skoven for at sætte fokus på udfordringen.

- Det skal ikke handle så meget om, at mænd har mindre værdi, eller at kvinder har mere, det handler om, at sammen kan vi noget forskelligt, og sammen kan vi meget mere, siger Stine Esther Christensen, som stiller op til byrådet for Socialdemokratiet.

- Det kan lige så godt være en kvindelig borgmester, vi får fremadrettet. Og det gælder jo i hele Danmark, siger Alice Bro Grønvaldt, som er Venstre-kandidat.

Vesthimmerland topper listen, Silkeborg ligger i bund

I Skive Kommune er der tre kvindelige spidskandidater, og i resten af Midt- og Vestjylland er billedet nogenlunde det samme.

Vesthimmerland Kommune er den i landsdelen, hvor kvinderne er stærkest repræsenteret. De står nemlig i spidsen for 7 partier eller lister.

- Der er i den grad brug for, at der bliver rumsteret lidt rundt derinde, så vi kan få diversitet og få et godt, repræsentativt byråd, der repræsenterer alle i Skive Kommune, siger Stine Esther Christensen.

- Det kan være, kvinder har nogle andre værdier end mænd. Selvfølgelig er der også forskellige værdier fra parti til parti, og det er jo derfor, vi har vores demokrati, men kvinder kan også have nogle andre syn på de forskellige sager, siger Alice Bro Grønvaldt.

Fordelingen behøver ikke være halv-halv

Selvom kvinderne er enige om, at byrådene burde være mere repræsentative, er målet dog ikke nødvendigvis en lige fordeling mellem mænd og kvinder.

- Det behøves ikke nødvendigvis være 50/50, men det handler om at se på de forskellige kandidaters kompetencer og på, hvem der er bedst til at løfte de forskellige opgaver i kommunen, siger Alice Bro Grønvaldt.

Efter en god gåtur blev dagen rundet af med et iskoldt dyp.
Efter en god gåtur blev dagen rundet af med et iskoldt dyp.
Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Gåturen endte med et iskoldt dyp i Limfjorden ved Strandtangen i Skive. Og spørger man socialdemokratiske Stine Esther Christensen, har der været godt udbytte af dagens udflugt.

- Vi har gået sammen, haft en politisk diskussion i skoven, vi har grinet og jublet, og jeg synes, det fortæller, at vi er stærke sammen. Jeg håber, vi får kvinder med, og også gerne flere yngre, siger hun.

Der er kommunalvalg den 16. november.