Kritik af fødevarekontrollen fortsætter: - Vi er skyldige, når de træder ind ad døren

Direktør i Elite Seafood A/S, Jacob Thomsen, kalder på en mere konstruktiv fødevarekontrol.

Jacob Thomsen, der er direktør i Elite Seafood A/S, mener at fødevarekontrollerne er nidkære.
Jacob Thomsen, der er direktør i Elite Seafood A/S, mener at fødevarekontrollerne er nidkære.
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

Søndag kunne TV MIDTVEST bringe historien om svineproducenten Lars Børgesen, der stoppede med at opdrætte slagtesvin på grund af et psykisk pres, som han oplevede fra Fødevarekontrollens side. Han følte, at kontrollørerne var nidkære, når de inspicerede hans gård.

Kritikken af Fødevarestyrelsens kontroller fortsætter nu, hvor en fiskegrossist fra Thisted bakker om Lars Børgesens kritik.

- Det handler ikke længere om fødevaresikkerhed. Det handler om, at man møder os virksomheder med en form for nidkærhed, hvor vi egentlig er skyldige, når de træder ind ad døren, indtil vi har bevist det modsatte. Det, synes jeg, er dybt, dybt underligt, og jeg forstår ikke den eskalering overhovedet, siger Jacob Thomsen, der er direktør i Elite Seafood A/S

Jacob Thomsens lever af at opkøbe og eksportere fisk til hele Europa.

- Man går op i petitesser

Tilbage i Juni fik Elite Seafood en indskærpelse af Fødevarestyrelsen, der slog ned på, at leverandørens adresse manglede på en enkelt faktura til en køber.

Jacob Thomsen kalder det en petitesse, og han bakkes op af sin brancheforening Danish Seafood Association (DSA), der også mener, at Fødevarestyrelsens kontroller er gået for vidt.

- Det har nået et niveau, som ingen kan være tjent med. Man går op i petitesser, selvom man har opfyldt formålet med lovgivningen. Så kan der være små detaljer, som ikke er opfyldt, og det er der, jeg tænker, at vi må kunne samtale os ud af de små problemer, der har været i stedet for at sanktionere hinanden. Det er ingen tjent med, siger Poul Melgaard Jensen, der er direktør i DSA.

Jacob Thomsen forstår, at kontrollørerne skal passe deres arbejde, men han så hellere, at kontrollen var mere konstruktiv.

- De skal passe deres arbejde, men der er mange måder at gøre det på. Der er en vejledende, støttende og konstruktiv måde at lave en kontrol på, og den møder vi bare ikke længere, fortæller direktøren for Elite Seafood A/S.

Kontrollørerne gør bare deres arbejde

Fødevarestyrelsen fastholder tirsdag, at de ikke er optaget af at finde fejl eller genere nogen. Enhedschefen mener, at kontrollørerne blot yder det stykke arbejde, som de har fået besked på.

- Vi er midt i et politisk forlig, som har vedtaget, at vi skal være endnu mere målrettede i vores kontrol. Der ligger ikke en forøget nidkærhed i kontrollen. Der er et politisk ønske om en fokusering af vores kontrol, og den efterkommer vi efter bedste evne, siger Henrik Dammand Nielsen, der er enhedschef, Fødevarestyrelsen

Det kalder altså på politikerne, hvis der skal ændres på den møde, som fødevarekontrollerne fungerer på. 

Fiskeriordfører for Venstre, Torsten Schack Pedersen, er da også parat til at se på en ændring af fødevarekontrollen.

- Fødevarekontrol skal jo dreje sig om fødevaresikkerhed, og det virker til, at nogle af eksemplerne her ikke har noget med fødevaresikkerheden at gøre. Så bliver det kontrol for kontrollens skyld, og det, kan jeg godt forstå, frustrerer fødevareproducenterne.

- Hvis det er reglerne, der trænger til et serviceeftersyn, så er jeg klar til at se på det, fortæller fiskerordføreren.