Svineproducenternes formand om fødevarekontrol: - Det bliver for meget med alle de der petitesser

Brancheforeningen bakker nu om en tidligere svineproducent fra Tapdrups kritik af en nidkær fødevarekontrol. Fødevarestyrelsen afviser, at reglerne er for komplekse eller rigide.

Når man driver et landbrug, er det en del af pakken, at Fødevarestyrelsen af og til kommer på uanmeldte kontrolbesøg for at sikre sig, at alle regler for driften bliver overholdt. 

Men blandt en del landmænd opleves fødevarekontrollen som alt for nidkær, lyder det fra svineproducenternes brancheforening.

- Det er et kæmpe problem. Der er mange, der er bange for det her kontrolsystem, fordi de ikke føler sig trygge i det, siger Jeppe Bloch Nielsen, der er formand for Danske Svineproducenter.

I går kunne TV MIDTVEST fortælle om en svineproducent Lars Børgesen fra Tapdrup ved Viborg, som nu har valgt at afvikle sin besætning, fordi han er træt af nidkære kontrolbesøg fra Fødevarestyrelsen.

Han havde blandt andet fået en bøde for at opbevare foder i en åben fodersilo. Det gjorde han for at undgå mug på foderet, som flere af hans grise var døde af. Men det måtte han ikke, da der så kunne komme edderkopper i foderet i stedet.

Helt ude i skoven

En anden gang fik han en bøde for at have foder liggende frit fremme under en fodersnegl.

Det gjorde han for at finde ud af, om der var rotter, men det måtte han ikke med begrundelsen, at det kunne tiltrække rotter.

Det var den slags oplevelser, der til sidst satte sig i landmanden psykisk og gjorde, at han valgte at stoppe.

- Til sidst havde jeg det sådan, at hver gang det knuste ude i gruset, så sad hjertet oppe i halsen af frygt for at der kom sådan en hvid bil, sagde Lars Børgesen til TV MIDTVEST søndag.

For Danske Svineproducenters formand at se giver den slags afgørelser og bøder fra fødevarekontrollen slet ikke mening.

quoteJeg tror ikke, der er nogen, der er mere overbebyrdede med regler end lige landbruget.

Jeppe Bloch Nielsen, formand, Danske Svineproducenter

- I min optik er det helt ude i skoven, fordi det er jo den enkelte landmand, der innoverer på at gøre det bedst muligt, siger Jeppe Bloch Nielsen.

- Det bliver for meget med alle de der petitesser, i stedet for at tale om hvor godt vores dyr har det, og om vi har taget hånd om og behandlet tilskadekomne eller syge dyr, som jo er det, vi gør hver dag, fortsætter han.

Landmænd kan klage

Fødevarestyrelsen ønsker ikke at kommentere enkeltsager, men sektionsleder Henrik Hviid fastslår, at reglerne skal overholdes. 

Modsat svineproducenternes formand mener han ikke, at reglerne er for komplekse eller rigide, som de er i dag.

- Vi indgår meget gerne i dialog, hvis der er nogen, der mener, at vi er det. Vi vil under ingen omstændigheder puttes i den bås, for det er ikke sådan, vi gerne vil opfattes, siger sektionsleder i Fødevarestyrelsen, Henrik Hviid.

Han påpeger, at landmænd kan vælge at klage, hvis de ikke er enige i de afgørelser, som fødevarekontrollen træffer.

- Så har de mulighed for at få dem bragt for en domstol, siger Henrik Hviid. 

Overbebyrdet med regler

Jeppe Bloch Nielsen har selv både prøvet at vinde og tabe klagesager. 

Hvorfor kan de her regler ikke bare overholdes?

- Jeg tror ikke, der er nogen, der er mere overbebyrdede med regler end lige landbruget. Jeg kender ikke regler indenfor det, jeg selv har med at gøre, for jeg kan simpelthen ikke sætte mig ind i så mange ting, siger formand for Danske Svineproducenter, Jeppe Bloch Nielsen.

Derfor har Jeppe Bloch Nielsen en klar opfordring til fremtidens kontrolbesøg.

- Jeg mener, at Fødevarestyrelsen i særdeleshed skulle være bedre til at have en vejledende rolle, i stedet for at komme med bødeblokken, siger han.