Nidkær fødevarekontrol fik svineproducent til at stoppe: - Når de finder den mindste fejl, er de helt oppe at ringe

Fødevarekontrollens besøg tærede psykisk så meget på Lars Børgesen, at han har valgt at trække stikket. Nu skal han lave noget helt andet.

Som svineproducent skal du være vant til, at Fødevarekontrollen kommer på uanmeldt besøg. Det var nu tidligere svineproducent Lars Børgesen fra Tapdrup ved Viborg også. 

I 20 år har han haft gris i sin stald og levet med besøgene, men nu har han fået nok af dem.

- Til sidst havde jeg det sådan, at hver gang det knuste ude i gruset, så sad hjertet oppe i halsen af frygt for at der kom sådan en hvid bil, siger Lars Børgesen.

Besøgene fra Fødevarekontrollens hvide biler udviklede sig ifølge svineproducenten til en så hård grad af fejlfinding, at det tærede psykisk på ham.

Flere gange har han fået bøder på mellem 1500 og 2500 kroner.

- Dem betaler jeg også, men jeg synes, at der blevet et psykisk pres. Man kan se på dem, når de finder den mindste fejl, er de helt oppe at ringe, siger Lars Børgesen.

quoteHver gang det knuste ude i gruset, så sad hjertet oppe i halsen af frygt for at der kom sådan en hvid bil

Lars Børgesen, tidligere svineproducent

Det har fået den konsekvens, at han nu er stoppet som svineproducent.

Grisene havde det godt

Landmanden fra Tapdrup blev i 2008 og 2009 kåret som årets slagtesvineproducent. Et vidnesbyrd om, at han styr på sine ting.

Men han har blandt andet fået en bøde for at opbevare foder i en åben fodersilo. Begrundelsen var, at der kunne sætte sig edderkopper på foderet.

- Frilandsgrisene laver ikke andet end at æde sådan nogle dyr hele dagen, men det er ikke forurenet. Det kan man få en bøde for, siger Lars Børgesen.

TV MIDTVEST har forsøgt at få et interview med Fødevarestyrelsen, men det har ikke været muligt. Til gengæld har fødevarechef, Jakob Munkhøj Nielsen, sendt en skriftlig kommentar.

- Fødevarestyrelsen kan ikke genkende oplevelsen af, at kontrollen skulle være nidkær. Reglerne skal overholdes af hensyn til foder- og fødevaresikkerheden og når de ikke bliver det, er det Fødevarestyrelsens opgave at medvirke til, at virksomhederne retter op.

Lars Børgesen erkender, at han ikke har fuldt alle regler.

Er det ikke okay, at du så får en bøde?

- Jo, men det er umuligt at vinde. Det, det drejer sig om for mig, når jeg har grise i stalden, er, at mine grise har det godt, og at de bliver passet til punkt og prikke.

Lars Børgesen ved ikke endnu, hvad han skal bruge staldene til.
Lars Børgesen ved ikke endnu, hvad han skal bruge staldene til.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Bøde på trods vilje til at rette op

Fødevarestyrelsen har udtalt til Landbrugsavisen,  at det taler imod en bøde, hvis det er en lille fejl, og hvis svindeproducenten udviser vilje til at rette op på fejlen. Men det kriterie kan svineproducenten ikke genkende.

- Jeg har sagt hver gang, at jeg ville rette op på fejlene. Hvis det er sådan, de vil have det, så laver vi det bare. Jeg har også sendt billeder af det, men der kommer alligevel en bøde og sådan en rapport, siger Lars Børgesen, mens han gestikulerer med fingrene for at vise, hvor tykke rapporterne er.

Men nu er det helt slut med bøder. Grisestaldene i Tapdrup er tomme, og Lars Børgesen ved endnu ikke, hvad han skal bruge al pladsen til. Én ting er dog sikkert: Han skal ikke være svineproducent igen.