Gade vil sælge landsbyhuse til udlændinge: Vestjyske borgmestre er ikke begejstrede

Det skal være slut med faldefærdige, tomme huse i landsbyerne. Venstres Søren Gade vil ændre i flexordning om feriehuse.

Kører man en tur igennem de midt- og vestjyske landsbyer, bliver man flere steder mødt af ’til salg’-skilte - nogle af dem foran huse, der ikke har fået en kærlig hånd i en lang periode.

Det problem ønsker venstres Søren Gade nu at gøre noget ved. Lad udlændinge købe husene til ferieboliger, lyder opfordringen.

quoteDet er ikke et angreb på sommerhusreglen, den skal vi værne om.

Søren Gade, Venstre 

- Jeg synes, man burde overveje, om den flexordning, man har, hvor borgere i Danmark kan købe et hus i en lille landsby, at man udvider flexordningen til også at gælde udlændinge, lyder det fra europaparlaments-medlemmet, der er født i Holstebro.

Men den ordning giver de ikke ret meget for i to af landsdelens store turistkommuner. Hverken borgmesteren i Thisted eller i Ringkøbing-Skjern Kommuner jubler over Søren Gades forslag.

- Jeg tænker umiddelbart, at vi jo forvejen er lidt påpasselige med at ændre status på de huse, der er til salg til flexboliger - til ferieformål, for samtidig er det jo også sikkert, at du affolker de landsbyer for folk, der bor der til dagligt, siger Hans Østergaard (V), der er borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Heller ikke Ulla Vestergaard, den socialdemokratiske borgmester i Thisted, der blandt andet dækker surfer-paradiset Klitmøller, er særlig begejstret for forslaget.

- Man kan jo tænke, at det er et sympatisk forslag, men jeg synes, at man i første omgang skal undersøge, om der er andre muligheder - om man kan købe huse og rage dem ned - landsbyfornyelse, eller om man kan gøre noget for de mennesker, der rigtig gerne vil købe huse i landsbyerne og investere i den del, men som ikke har mulighed for at låne pengene, siger hun.

- Det er ikke et angreb på sommerhusreglen

Selvom de to borgmestre er skeptiske over for forslaget, understreger Søren Gade, at muligheden for at lade udlændinge købe sig til et feriehus i Danmark, kommer til at gå ud over turismen.

- Det er vigtigt for mig, at det er landsbyen sammen med kommunen, der beslutter sig for, om man vil sælge til udlændinge.

- Det er ikke et angreb på sommerhusreglen. Den skal vi værne om. Det er den, der afgør, at vi har en stor turistindustri, men det her med at der kunne komme en udenlandsk familie og købe et hus, det vil jo måske kunne gøre, at den familie, der har huset til salg vil kunne få deres penge, huset vil blive vedligeholdt og kommunen vil kunne få den skatteindtægt, som huset udløser. 

quoteMan kan jo tænke, at det er et sympatisk forslag, men jeg synes, at man i første omgang skal undersøge, om de er andre muligheder.

Ulla Vestergaard, borgmester i Thisted

Men skatteindtægterne er man lige nu ikke bekymrede for i Ringkøbing-Skjern Kommune. Her oplever man lige nu, ifølge borgmesteren, nemlig ikke det store problem med landsbyhuse, der står ubeboede hen og som ikke bliver vedligeholdt.

- Vi har rigtig mange østeuropæere i vores kommune, som gerne vil købe boligerne og renovere dem og bosætte sig der, lyder det fra Hans Østergaard.


Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Politik.