Alle med i marken: Høsten er hele familiens højtid

Både morfar, mor, datter og søn er med i marken, når familiens Søgaard Christensens høst skal i hus.

Mange landmænd tager i disse dage hul på årets høst. Således også familien Søgaard Christensen, der bor ved Bedsted i Thy.

Her er høsten ikke bare en vigtig tid på året for mor, der er landmand. Det er en mindst ligeså stor begivenhed for børnene Tea og Noah, der er henholdsvis ni og seks år gamle. De er med i marken dagen lang, hvor også morfar arbejder for at få kornet i hus.

- Vi er ligesom små børn juleaften. Vi bliver helt iltre og kan ikke vente. Vi kan nærmest komme lidt for tidligt i gang, fordi man er lidt for ivrig. Når man sidder på mejetærskeren, og det hele kører, så er det sådan en glædesfølelse, siger Tanja Søgaard Christensen.

- Jeg glæder mig rigtig meget til det, bekræfter datteren Tea. 

Børnene bidrager med snak og hygge

I dag var det 28 hektar vinterbyg, der stod for skud. Og Tea og Noah sad med i førerhuset på familiens gule mejetærsker, mens mor styrede den store maskine frem og tilbage på markerne.

- For det meste sidder vi på enten mejetærskeren eller traktoren, fortæller Tea.

Børnene er endnu lige små nok til selv at køre maskinerne, men så kan de heldigvis bidrage med andre vigtige ting til familiens store højtid.

- Vi kan snakke!

Og hygge lidt med?

- Ja, lyder det i kor fra søskendeparret. 

Og børnenes moralske opbakning er vigtig, for der skal arbejdes længe og hårdt i markerne. Det gælder nemlig om at blive færdig, inden regnen sætter ind og ødelægger afgrøderne. 

- Det er nu, vi skal have vores korn hjem. Det er nu, vi skal tjene vores penge. Hvis vi ikke får høsten hjem, så er alt det, vi har lavet det sidste år, ingenting værd. Det er nu, vi får løn for et helt års arbejde, forklarer Tanja Søgaard Christensen. 

Mor Tanja Søgaard Christensen i fuld gang med arbejdet. Med sig i førerhuset har hun både Tea og Noah.
Mor Tanja Søgaard Christensen i fuld gang med arbejdet. Med sig i førerhuset har hun både Tea og Noah.
Foto: Anders Sass Meyer, TV MIDTVEST

Høsten tegner godt

Høst-tiden er først lige begyndt, så det er endnu for tidligt endeligt at konkludere, om den bliver god eller ej. Men indtil videre ser det lovende ud. 

- Det giver godt, og det kører rigtig godt. For vores vedkommende har det været en god, opretstående afgrøde, som har været nem at tage. Så indtil videre tegner det til at blive en god høst, men der kan nå at ske meget endnu. En haglbyge i næste uge kan ødelægge rigtig mange ting, siger Tanja Søgaard Christensen. 

Én ting, der ikke kan ødelægges, er familiens begejstring og humør. 

- Så snart vi sætter os på mejetærskeren, glemmer vi tid og sted, og så er det ligegyldigt om klokken er 15, 17 eller 22 i aften, før vi er færdige. Og det er hele familien. Vi er bare på, griner Tanja Søgaard Christensen.

Og selv når arbejdsdagen strækker sig til langt ud på aftenen, er seksårige Noah stadig med. Han elsker mejetærskeren. 

- Fordi man kører ikke vildt og hurtigt i sådan en, forklarer han. 

Der er lovet regn på søndag, så inden da skal familien nå at være i mål med denne omgang af høsten.