Borgere vil forhindre plan om at gøre én vindmølle større: Kan redde to hjem
Fem vindmøller i den vestjyske by Fjaltring står til at blive højere. Det ville dog gøre en verden til forskel for byens borgere, hvis det kun var fire af dem.
Der er en kamp i gang i den lille vestjyske by Fjaltring, der ligger i nærheden af Lemvig. Byen har 200 indbyggere, og de ønsker ikke at være færre, men det kan blive virkeligheden i fremtiden.
I nærheden ligger der nemlig et vindmølletestcenter, og her bliver der lagt op til at bygge testcentrets fem vindmøller større. Hvis det sker, står to ejendomme til at blive eksproprieret, og i så fald vil byen miste borgere.
Derfor kæmper byens borgere lige nu for at undgå, at det sker.
- Vi har allerede fået fjernet otte ejendomme, og nu er det så to nye. Vi ønsker tilflytning ikke fraflytning, og for at det kan ske, skal der være boliger. Jeg ved godt, det er svært at forstå, at to ejendomme kan betyde noget, hvis man bor i en storby – men for os er det helt afgørende, fortæller Anders Bune, der er talsmand for Fjaltring-Trans Beboerforening.
Fra 190 meter til 275 meter
Vindmøllerne står i Testcenter Høvsøre, som til dagligt drives af DTU Vindenergi. Møllerne har i dag en højde på 190 meter, men et flertal af politikerne i Folketinget ønsker at erstatte møllerne med nogle på op til 275 meter.
Hvis man lader den ene af møllerne forblive på de 190 meter, kan de to ejendomme undgå at blive eksproprieret. Reglerne siger nemlig, at en vindmølle skal have fire gange sin egen højde til nærmeste beboelse, så derfor skal afstanden være mindre ved en mølle på 190 meter end en på 275 meter.
- Så bliver vi alle sammen glade og lykkelige, og vi tror på, at den danske vindmølleindustri nok skal klare sig, lyder det fra Anders Bune.
Hvis man spørger Green Power Denmark, som er talerøret for den danske energisektor, ville det dog ikke være en god idé, hvis forslaget kun galt fire af fem vindmøller.
- Alle fem testpladser i Høvsøre bør have plads til vindmøller på op til 275 meter - ellers vil branchen reelt kun have fire testpladser til rådighed. Det vil gøre centreret mindre anvendeligt og dyrere i drift, siger Jan Hylleberg, der er viceadministrerende direktør i Green Power Denmark.
Fik besøg fra Christiansborg
Fjaltring-borgerne giver dog ikke op, og derfor var det fredag lykkedes dem at lokke flere folketingspolitikere til byens forsamlingshus. Her fik borgerne lov til at ytre deres ønsker, og de blev mødt af forståelse fra flere sider.
Blandt andet fra Danmarksdemokraterne, som stemmer imod forlaget om højere testmøller.
- Vi har ikke nogen interesse i, at borgerne her i Fjaltring skal eksponeres for endnu mere, end de allerede er blevet, lød det Susie Jessen fra Danmarksdemokraterne, som er formand for Folketingets udvalg for landdistrikter og øer.
- Jeg vil rigtig gerne lytte til bekymringerne og tage dem med videre. Men vi går som parti ind for lovforslaget, og det gør et bredt flertal af partier i Folketinget, fortalte Kris Jensen Skriver fra Socialdemokratiet, der er næstformand i Folketingets udvalg for landdistrikter og øer.
Før møllerne kan blive større, skal det 2. og 3. behandles i Folketinget. Det sker den 23. og 25. januar, men borgerne i Fjaltring håber, at de undgår at skulle sige farvel til flere af byens borgere.
- Vi har gjort alt, hvad vi kunne. Det er en stor sejr, at politikerne er kommet her til Fjaltring, og så håber vi bare på, at det har en effekt, fortæller Anders Bune.