Frygter det værste: Nu reagerer by på planer om kæmpemøller

Borgere i Fjaltring frygter, at ekspropriation vil dræbe byen.

DTU har gennem årene opkøbt ejendomme og nedlagt dem, således at man har kunnet udvide testcentret ved Høvsøre (arkivfoto).
DTU har gennem årene opkøbt ejendomme og nedlagt dem, således at man har kunnet udvide testcentret ved Høvsøre (arkivfoto).
Foto: Esben Kock Jensen, TV MIDTVEST

Landsbyen Fjaltring er naboer til nogle af landets største vindmøller. Men størst er ikke altid bedst, for planer om større møller kan få store konsekvenser for den lille by. 

Det vil nemlig betyde, at flere huse skal eksproprieres eller opkøbes i selve Fjaltring, og det vil true byen. 

- Det er lykkedes at fastholde vores skole, vi har en nyt borgerhus og vores brugs laver overskud. Så vil staten ind og fjerne beboergrundlaget. Det er vi stærkt utilfredse med, fortæller Anders Bune, der talsmand for Fjaltring-Trans Beboerforening. 

Problemet består i et ønske om, at møllerne i Testcenter Høvsøre, der rækker op til 200 meter over jorden, skal udskiftes med møller på 275 meter. 

Der skal nemlig være fire gange møllens højde i frirum rundt om, og derfor kommer flere boliger i farezonen. 

- De har oprettet en zone på 1250 meter, og hvis man er indenfor det, så bliver man eksproprieret, fortæller Anders Bune

Føler sig snydt

I et forsøg på at undgå, at folk bliver tvunget fra deres hjem, har man derfor indkaldt til en borgermøde onsdag aften. 

Det er et svar på det obligatoriske borgermøde som DTU og Plan-og Landdistriktsudvalget afholdte 22. juni. 

Her ville DTU nemlig ikke oplyse, hvor mange boliger, der skulle opkøbes eller eksproprieres, men dagen efter sendte de deres plan i høring. 

- De ville ikke svare os på, hvor mange boliger det drejede sig om, men dagen efter kom det så frem, fortæller Anders Bune.

Her fremgik det, at det drejede sig om om to ekspropriationer og ti opkøbstilbud.

- Og vi har jo godt 100 boliger i området, så sagt med andre ord vil de fjerne godt ti procent af landsbyen, lyder det fra Anders Bune. 

En fælles slagplan

Til aftenens borgermøde ville man derfor gerne have snakket med DTU om bekymringerne, men DTU ønsker ikke at deltage. 

I stedet håber man, at sagen vækker interesse inde på rådhuset. 

Lemvigs borgmester Erik Flyvholm og direktør for teknik og miljø Claus Borg deltager i mødet.

- Vi må prøve at lave en aftale med dem og lægge en slagplan for, hvordan vi redder landsbyen. Vores chance er, at nogen ser, det ikke kan nytte noget, man nedlægger en landsby, fordi de har lagt deres testcenter forkert, fortæller Anders Bune. 

Et udkast til en plan er allerede klar i den ellers så vindmølleglade landsby. 

For møllerne er stadig velkomne, hvis man kan indgå et kompromis. 

- Det er fint at fire af møllerne bliver 275 meter høje. Den nordligste mølle skal bare ikke være højere end 190 meter. Hvis de går med til det, undgår vi ekspropriering, og alle er glade, fortæller Anders Bune. 

Den plan vil de altså fremlægge i aften, men den vil også blive præsenteret for de relevante politikere, fortæller talsmanden.

Borgermødet finder sted fra 19 til 21 i Fjaltring Forsamlingshus.