Højere vindmøller på vej: Doris og Knud er tvunget til at flytte fra deres drømmehjem

Borgerne i Fjaltring er vrede over, at høje vindmøller koster boliger i området. Det er nødvendigt, lyder det fra den ansvarlige minister.

Doris og Knud Munch foran deres landejendom i Fjaltring.
Doris og Knud Munch foran deres landejendom i Fjaltring.
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Det er 10 år siden, Doris og Knud Munch kunne flytte ind i deres gamle landejendom ved Fjaltring.

Men selvom de selv beskriver ejendommen og området som ’fantastisk’ og ’det eneste sted, vi gerne vil bo’, så er de snart tvunget til at flytte.

Parret er nærmeste naboer til vindmølletestcentret i Høvsøre, og det får nu stor betydning. Et bredt politisk flertal har nemlig gjort det muligt at øge højden for vindmøller i Høvsøre, og så kommer parrets hus i problemer.

En vindmølle skal have fire gange sin egen højde til nærmeste beboelse, og når møllerne fremover skal kunne blive op til 275 meter, så kommer den for tæt på. Parret har nemlig kun 760 meter til den nordligste mølle.

- Jeg føler mig helt tom indeni. Jeg kan slet ikke tænke fremtid, for vi kender den jo ikke. Vi ved ikke noget om, hvordan det skal foregå, når man bliver eksproprieret, eller hvis man bliver tvunget til at sælge, siger Doris Munch.

To ejendomme skal eksproprieres

Ifølge den lokale borgerforening påvirker de nye vindmølleregler i alt 12 ejendomme. To ejendomme skal eksproprieres, to får tilbud om at blive opkøbt, mens otte andre kan søge om at blive købt.

Det fortæller Anders Bune, der er talsmand for beboerforeningen Fjaltring-Trans.

- Jeg vil betragte det som et overgreb på landsbyen Fjaltring. Vi er en lille aktiv landsby, hvor der foregår en masse. Hver eneste gang man nedlægger en ejendom, så er det et sted, der kan bo en familie, der kan have børn i vores skole, handle ved vores købmand, deltage i vores liv. Så det er et voldsomt angreb. Vi taler jo om en landsby på cirka 100 hustande, og så kan man selv regne ud, hvor stor en procentdel, det er, raser han.

Han mener, man godt kunne have gjort det, uden at flere skulle tvinges til at flytte.

- Desværre har man ikke lyttet til os. Vi har jo foreslået, at man i stedet for fem møller på 275 meters højde kunne nøjes med fire. Det kan godt lade sig gøre at stille fire testmøller op på 275 meter, uden man skal jage flere folk fra hus og hjem.

Nødvendigt indgreb

Minister for kirker, landdistrikter og nordisk samarbejde, Louise Schack Elholm (V), mener, det er uundgåeligt, at det vil få konsekvenser for beboerne, når møllerne bliver højere.

- Vi er desværre nødt til at ekspropriere to boliger, før det er muligt. Jeg ville ønske, det ikke var nødvendigt, men det vil være nødvendigt, og så må vi behandle folk så godt som muligt, siger hun.

Hun mener til gengæld, at aftalen giver god mening for samfundet.

- Vi er et af de førende lande i forhold til vindenergi, og den førerposition vil vi gerne fastholde. Så er det vigtigt, man kan teste fremtidens vindmøller i Danmark.

Nu håber Doris og Knud Munch bare på, de kan få lov til at blive boende i området.

- Vi vil gerne blive i Fjaltring. Det er det eneste sted, vi gerne vil være, og der er ikke mange muligheder for at købe noget. Der er ingen ledige boliger, lyder det.

3:25
Møllerne i Testcenter Høvsøre må nu være op til 275 meter - det får konsekvenser i det lille samfund.