Supersygehuset

Efter strid, besparelser og forsinkelser: Supersygehuset åbner for patienter i 2021

Sygehuset i Gødstrup har været rigtig lang tid undervejs - men nu er sygehusledelsen endelig klar med en åbningsdato.

I 2021 er byggepladsen fortid, når Regionshospitalet Gødstrup i årets første måneder byder patienter indenfor.
I 2021 er byggepladsen fortid, når Regionshospitalet Gødstrup i årets første måneder byder patienter indenfor.
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Hvis man har fulgt bare en lille smule med i, hvad der har optaget midt- og vestjyderne det seneste årti, så kan man ikke komme omkring Supersygehuset i Gødstrup. 

quoteAlle ved, at vi har været inde og lave besparelser flere gange – også massive besparelser, som har sat sine spor i projektet 

Poul Michaelsen, Hospitalsdirektør, Hospitalsenhed Vest 

For Supersygehuset – der med årene er blevet lidt mindre super og markant mindre end først planlagt – har været et stridsspørgsmål siden dag ét. Både blandt politikere, kommuner og borgere. 

Men strid eller ej: Byggeriet af det 140.000 kvadratmeter store sygehus er nu så langt, at sygehusledelsen kan se en ende på det årelange projekt – og spejde mod åbningen af fremtidens sygehus i det vestlige område i Region Midtjylland. Regionshospitalet ved Gødstrup åbner officielt i marst 2021 - 13 år efter, de første tanker blev tænkt.

1:01
I august sidste år var udgifterne til Supersygehuset i Gødstrup steget, og en ny revideret plan for byggeriet viste, at der skulle spares yderligere 109,6 millioner kroner.

- Der er et stykke vej endnu, inden vi siger goddag til de første patienter her i Gødstrup. Men vi er færdige med entreprenørerne i sommeren 2020, og så skal vi i gang med at kontrollere byggeriet, teste og sikre os, at det virker – og så skal vi have flyttet alt inventar ind, fortæller hospitalsdirektør i Hospitalsenhed Vest, Poul Michaelsen.

Hidtil har det været forventningen, at hospitalet kunne tages i brug i slutningen af 2020. Med den reviderede tidsplan vil både somatik, psykiatri og forskningscenteret NIDO|danmark står klar i marts 2021.

Store besparelser undervejs

Regionshospitalet i Gødstrup har været mere end et årti undervejs. Byggeriet har flere gange været forsinket og udsat for massive sparerunder. Alligevel kan borgerne ifølge sygehusdirektøren se frem til et topmoderne sygehus.

quote(...) det bliver en stor og flot julegave for borgerne i Midt og Vestjylland, fordi, vi på trods af besparelser, har en stærk logistik i huset, så det bliver et godt og effektivt sygehus

Poul Michaelsen, Hospitalsdirektør, Hospitalsenhed Vest 

- Alle ved, at vi har været inde og lave besparelser flere gange – også massive besparelser, som har sat sine spor i projektet. Men jeg kan alligevel med fast stemme sige, at det bliver en stor og flot julegave for borgerne i Midt og Vestjylland, fordi, vi på trods af besparelser, har en stærk logistik i huset, så det bliver et godt og effektivt sygehus, lyder det i dag fra hospitalsdirektøren.

Nyt sygehus erstatter gamle

Selve byggeriet blev igangsat i september 2012 -  knap ni år senere står det så klar til patienter. De bliver ifølge regionen mødt at et topmoderne sygehus, der passer til fremtiden med stadig flere ældre og stadig flere kronisk syge med behov for udredninger og individuelt tilpassede behandlinger og forløb.

quoteDer er da helt sikkert ting, vi gerne ville have haft, og der er sket ting undervejs, hvor havde jeg haft en milliard mere, så kunne jeg godt have brugt den, men det er et godt hospital

Poul Michaelsen, Hospitalsdirektør, Hospitalsenhed Vest 

I det kommende store hospital samles Hospitalsenheden Vest på én matrikel i stedet for som tidligere med hospitaler i Holstebro, Lemvig, Ringkøbing, Tarm og Herning.

2:22
Det nye sygehus i Gødstrup kom til i politisk stormvejr. I september 2017 var der rejsegilde.

De lægelige specialister bliver altså samlet, og det bidrager til hurtigere udredning og bedre behandling, lyder det fra Region Midtjylland. Prisen for Regionshospitalet i Gødstrup – der er regionens officielle navn – lyder på 3,15 milliarder kroner.

- Der er da helt sikkert ting, vi gerne ville have haft, og der er sket ting undervejs, hvor havde jeg haft en milliard mere, så kunne jeg godt have brugt den, men det er et godt hospital, slutter Poul Michaelsen. 

Fakta om Regionshospitalet Gødstrup:

4:39
Medarbejdere fik i marts i år for første kig ind på de stuer og gange på sygehuset i Gødstrup, hvor de snart skal arbejde.