Lillebrors kræftsygdom har taget søskende som gidsler: - Det har væltet deres verden

Kræft rammer ikke bare én person. Sygdommen kan ramme en hel familie. Dét har en familie fra Struer i den grad mærket, efter familiens 5-årige dreng sidste år blev syg med kræft.

I familien Pinderup har lillebror Malthes kræftsygdom påvirket både forældrene og de andre søskende meget.
I familien Pinderup har lillebror Malthes kræftsygdom påvirket både forældrene og de andre søskende meget.
Foto: Ditte Georg Poulsen, TV MIDTVEST

Hun mangler ord, men Christina Kongsgaard Nykjær Pinderup fra Struer prøver alligevel.

- Det er et rent helvede faktisk, siger hun.

Hendes og resten af familiens liv ændrede sig drastisk den 28. marts 2019.

Den dag fik de besked om, at sønnen Malthe havde fået konstateret kræft i nervebanerne.

En særligt aggressiv kræftform, som har holdt fast i hendes 5-årige dreng med et jerngreb siden da - og taget både mor, far og de to ældre søskende som gidsel. 

- Vi har brug for et mirakel, for hans prognoser ser ikke gode ud, siger Christina Kongsgaard Nykjær Pinderup.

Et langt, hårdt kemoforløb, to omgange med forsøgsbehandling i København og endnu en gang kemoterapi har Malthe været igennem det sidste halvandet år.

Trods de intensive behandlinger har den 5-årige dreng endnu ikke været fri af kræften – og det er stadig uvist, om han nogensinde bliver det.

Kræften splitter familien

De opslidende, men livsvigtige behandlinger gør, at familien i længere tid af gangen er splittet.

- Det er jo ikke bare Malthe, det ødelægger. Det er jo søskende, det er os, bedstemor og bedstefar, mormor og morfar, bonusser og mine søskende, Dennis søskende. Vi er alle sammen bare ødelagte i det her, siger Christina Pinderup.

Den evige snak om medicin, prognoser og indlægger har gjort, at der mindre tid og overskud fra forældrene til Malthes to ældre søskende. 

- Det har væltet deres verden. De har en dødssyg lillebror. De er frustrerede og føler sig tilsidesat, siger Christina Kongsgaard Nykjær Pinderup.

Især har hendes 10-årige datter lidt under morens fravær, når hun ofte i flere dage eller uger ad gangen har været med Malthe til behandling og undersøgelser på sygehuset.

- Jeg savner dem selvfølgelig rigtig meget, og det er rigtig hårdt, når de tager afsted, siger Josefine Kongsgaard Dichman Lauridsen, der er storesøster til Malthe.

Måtte sende datter i familieaflastning

Josefine Kongsgaard Dichmann Lauritzen forstår godt, hvorfor forældrene har prioriteret meget af deres tid på at være på sygehuset med Malthe, men det har påvirket hende meget. 

- Jeg føler bare, at han får opmærksomheden, og min papstorebror og jeg er bare blevet mega meget overset. Selvfølgelig får vi også opmærksomehden nogen gange, men det er ikke altid ligeså meget, siger 10-årige Josefine Kongsgaard Dichmann Lauritzen.

Christina Kongsgaard Nykjær Pinderup har været nødt til at sende datteren i familieaflastning, fordi hun ikke havde det godt.

Det har været det hårdeste valg, men ikke desto mindre et nødvendigt valg, for at datteren kunne være tryg, når hendes mor var væk.

- Jeg kunne godt have tænkt mig at have flere arme og været flere steder på en gang, men det er simpelthen et valg, jeg har været nødt til - at vælge det ene barn frem for det andet i perioder, siger Christina Kongsgaard Nykjær Pinderup.

I denne uge har Malthe status på kemoterapien. Det har han hver 6. uge, og hele familien venter ængsteligt på at høre, hvad svaret bliver.

Og spørger man storesøster Josefine, så må svaret meget gerne være, at Malthe snart kan blive fri for kræften.

- Jeg håber, at min lillebror bliver rask, og det bliver en normal verden for os igen, siger hun.

Hvert år får cirka 200 børn i alderen 0-18 år konstateret kræft. Størstedelen er under seks år.