Par fra København åbner mikrobageri midt i ingenting

Fur mangler et ordentligt madhus til de lokale. Det vil Ditte og Rasmus lave.

2:39
Ditte er uddannet kok, mens Rasmus arbejder som skolelærer.
Foto: Nanna Jørgensen, TV MIDTVEST

Midt ude i ingenting på Fur ligger et hvidkalket hus med uspoleret udsigt ud over Limfjorden. 

Det var netop udsigten og naturen omkring, som Ditte Dalsgaard faldt for, da hun tilfældigvis var ude og se huset. Ideen om at skabe et lille madhus begyndte at blomstre. 

Knap to måneder efter havde hun og kæresten Rasmus Vandborg købt huset, og den lille børnefamilie med deres 2-årige søn gav storbylivet i København op for at vende hjem til Fur, hvor Ditte Dalsgaard er født og opvokset. 

- Jeg troede aldrig, jeg skulle til Fur igen. Når folk har spurgt, 'flytter du tilbage?', så har jeg altid joket og sagt 'ja når jeg bliver 80 år', siger Ditte Dalsgaard. 

Parret åbner Skærtorsdag deres lille madhus i, hvad der engang var garage. Onsdag er de sidste forberedelser ved at være i hus. Selvom der stadig mangler nogle småting, så er parret i det store og hele klar til at byde en masse kunder ind i butikken til påsken. 

Der mangler noget på Fur

Stedet har fået navnet 'Havens Deli', og parret er fyldt med ambitioner for det lille sted. 

Her skal man kunne komme, købe en kop kaffe og nyde en surdejsbolle med ost. Med tiden vil der også komme et lille udvalg af retter, som udelukkende er bestemt af gode råvarer - gerne lokale. 

Ditte Dalsgaard og Rasmus Vandborg synes nemlig, at der mangler et sted som deres på Fur.

- Vi savner et sted, hvor vi også selv kunne komme og købe en bolle og bare sidde og drikke en kop kaffe, siger Ditte Dalsgaard.

Men hvor der er fuldstændig styr selve butikken, så mangler haven stadig en kærlig hånd.

0:36

 

Deli'en skal være for de lokale 

Der er kun 752 indbyggere på den lille ø. Derfor kan det måske også virke som et vildt projekt at starte et madhus op på en ø med så få indbyggere.

Er det ikke et sindssygt projekt, I har kastet jer ud i? 

Parret trækker først lidt på det, og svarer så:

- Nej, det er det ikke. Det sindssyge er at starte det op med et lille barn og to fuldtidsjob. 

- Det kan sagtens løbe rundt på papiret, der er ikke noget der, siger de.

For at den lille biks kan løbe rundt kræver det, at nogle af de cirka 250.000 turister, der hvert år lægger vejen forbi Fur, også kommer forbi deres hus. 

Men grundlæggende har parret planer om, at madhuset skal være til de lokale. 

For hvor mange af de andre gode spisesteder på Fur lukker ned, når sommersæsonen slutter, så skal mad og drikke fra 'Havens Deli' være et tilbud hele året. 

- Det er vigtigt for os i hvert fald værdimæssigt, at her skal være noget til de fastboende mindst én gang om ugen, som er håndlavet, og som er baseret på gode råvarer, siger Rasmus Vandborg. 

Parret starter i første omgang ud som mikrobageri. Men når vejret skifter, skal det være muligt at trække ud i haven til langbordsmiddage om sommeren, mens vinteren skal byde på fællesspisning om fredagen eller tømmermændssammenkomst nytårsdag.