Svindel for seks millioner: Seks personer tiltalt i stor bedragerisag

Seks mænd fra blandt andet Skiveegnen har torsdag været i Retten i Viborg. De er tiltalt for bedrageri af særlig grov karakter.

I dag begyndte retssagen mod seks mænd ved Retten i Viborg. Mændene er tiltalt i en omfattende svindelsag, hvor der ifølge anklageskriftet er svindlet for i alt 6.114.328 kroner.

De tiltalte har angiveligt købt varer på kredit uden nogensinde at have haft til hensigt at betale for dem. De er tiltalt for bedrageri af særlig grov karakter.

De seks mænd, hvoraf  flere er fra Skiveegnen, er i alderen 50 til 65 år. I perioden 2014 til 2018 har de ifølge anklageskriftet oprettet fem forskellige virksomheder, hvorfra de har købt varer fra virksomheder for derefter at sælge dem videre.

Forskellige varer

Det har især været træpiller, men også mange andre varer, blandt andet maskiner, byggematerialer og el-apparater, som for eksempel iPads, køleskabe og vaskemaskiner, som de tiltalte skal have købt uden at betale. 

Ifølge anklageren er pengene for de videresolgte varer ikke overført til konti, der har tilhørt selskaberne. Det skyldes, at de tiltalte aldrig har oprettet erhvervskonti til virksomhederne. Pengene er derimod hovedsageligt gået ind på private konti. Der har heller ikke været foretaget bogføring i virksomhederne.

Hovedgerningsmanden, en 54-årig mand fra Skive, erkender størstedelen af forholdene. Han nægter dog enkelte af forholdene vedrørende bedrageri. Han nægter desuden, at han har gjort det sammen med andre.

Manden har siddet varetægtsfængslet siden han blev anholdelt i marts 2019.

Mange dage i retten

De fem øvrige tiltalte nægter sig skyldige i alle de forhold, de er tiltalt for.

Under første retsdag gennemgik specialanklager Gorm Søgaard Lund fra Midt- og Vestjyllands Politi mange af de fakturaer, som de oprettede selskaber har modtaget for de varer, de har købt - men altså ikke betalt.

Den hovedtiltalte blev ved torsdagens retsmøde også afhørt. Her skulle han forklare, hvordan tingene i selskaberne er foregået. Det kommer formentlig til at tage indtil flere retsdage at nå igennem hans forklaring.

I dag var den første af i alt 15 afsatte retsdage. Flere vidner og alle tiltalte skal gennem de næste uger forklare sig i sagen, inden der falder dom.

Den hovedtiltalte er tidligere straffet i en anden svindelssag. 

Svindelen over tid


Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien 112.