Gelænderet på Fur fjernet: Vi sætter det bare op igen

Skive Kommune har nu fjernet det omdiskuterede gelænder på Jenses Hyw på Fur. Men striden stopper ikke der.

At gelænderet nu er fjernet er lige til at få tåre i øjnene af, siger Anton Simonsen. Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Sagen om det ulovlige gelænder på en gravhøj på Fur fortsætter.
Mandag fjernede Skive Kommune gelænderet, så trappen nu står alene tilbage. Og det ærgrer Anton Simonsen, der er en af dem der kæmper for, at det skal blive.

Vi bliver ved, lige indtil de bliver trætte af det. Vi vil have det gelænder.

Anton Simonsen, "Gelænderbanden"

- Det er så træls, de har fjernet det. Det er lige til at få tåre i øjnene af, siger Anton Simonsen, der er medlem af ”Gelænderbanden” på Fur.

Den mest omtalte gelænder i Midt- og Vestjylland er ulovligt, og derfor har kommunen fået påbud fra Slots- og Kulturstyrelsen om at fjerne det.

- Vi er nødt til at følge de anvisning vi har fået, siger Jens Peder Hedevang, udvalgsformand for Teknik og Miljø, Venstre, Skive Kommune.

Derfor blev kommunens vej og park-afdeling bedt om at pillet gelænderet ned. 

Det var netop ”Gelænderbanden”, som i sommeren 2017 begik civil ulydighed og opsatte et nyt gelænder på højen til de gangbesværede turister og borgere på Fur. Foto: Anton Simonsen

Gelænderet blev første gang fjernet tilbage i 2014. Borgere på Fur monterede det igen, og senest har Miljø- og Fødevareklagenævnet sagt nej til en ansøgning fra Skive Kommune, som havde søgt om en dispensation om at beholde gelænderet på den fredede gravhøj Jenses Hyw.

Læs også Ministeren er klar i mælet: Gelænder på Fur skal pilles ned

Så altså - nu er gelænderet blevet pillet ned af Skive Kommune. Men striden stopper ikke der.

- Vi bliver ved, lige indtil de bliver trætte af det. Vi vil have det gelænder, siger Anton Simonsen.

Men hvordan kan det være rimeligt, at I tager sagen i egen hånd?

- Det er også træls, vi skal være ulydige og sætte det op igen. Vi ville da hellere have lov til at sætte det op, siger han.

Stor opbakning fra hele landet

Sagen om gelænderet på Jenses Hyw på Fur har fået stor opmærksomhed i hele landet. Både politisk og folkeligt. Og især den folkelige opbakning mærker ”Gelænderbanden” til.

Det er også træls, vi skal være ulydige og sætte det op igen.

Anton Simonsen, "Gelænderbanden"

- Vi har fået kæmpe opbakning. Der er en tømmerhandel i Himmerland, som har ringet til mig og sagt, at de gerne vil give os træet til et nyt gelænder. Vi har simpelthen fået så meget støtte, og det er fantastisk godt – det luner virkelig, siger Anton Simonsen.

Læs også Furboer udviser civil ulydighed i gelændersag: - Det er idiotisk

Han mener, at gelænderet er nødvendigt for både turister og beboere på øen.

- Vi ved, hvor mange hundredtusinder turister, der kommer hvert år. Og Fur-beboerne er også glade for det, så derfor bliver vi ved. Det er nødvendigt, siger Anton Simonsen.

Kulturminister Mette Bock (LA) har ikke meget til overs for furboernes civile ulydighed. Gelænderet på Fur er ulovligt og skal ned, siger hun i dag.