Fur vil gerne have markant billigere færge hele året

Sommerpakken med gratis færgeoverfart har givet et kæmpe løft i omsætningen til de små øer. Det puster nyt liv i diskussionen om, at færgerne permanent skal være billigere.

Siden den 1. juli har 3.000 fodgængere og cyklister taget imod tilbuddet om en gratis tur til Fur.

På den lille ø i Limfjorden synes de, det skal være tæt på gratis at sejle med færgen - også når forsøget med gratis færger i hele juli måned er ovre.

quoteDet skal ikke være dyrere at bo på en ø end alle andre steder.

Dorte Christensen, bestyrelsesmedlem, Sammenslutningen af Danske Småøer, Fur

Nærmere bestemt skal det koste ligeså meget at sejle en kilometer med en færge til en af småøerne i landet, som det koster at køre én kilometer på landevejene.

Prisen på at sejle med færge skal altså sættes markant ned - i hvert fald hvis det står til Sammenslutningen af Danske Småøer, hvor Dorte Christensen fra Fur er bestyrelsesmedlem.

- Den blå landevej skal koste det samme som den sorte landevej. Det skal ikke være dyrere at bo på en ø end alle andre steder, siger hun.

I praksis vil det betyde, at det vil koste i omegnen af 3,5 kroner for at tage færgen til Fur, vurderer Dorte Christensen. Til sammenligning koster det normalt 120 kroner at tage bilen til Fur. For gående og cyklister koster det 20 kroner.

Gratis betyder flere turister

Det har stor betydning for en ø som Fur, når færgepriserne bliver sænket, som det er sket som følge af regeringens sommerpakke til de danske småøer.

Men siden 2016 har man på Fur også eksperimentet med at lave gratis færgeoverfart to måneder om året - og i de måneder er der mellem 6 og 7.000 flere passagerer på færgen.

- Når ting koster gratis, så kommer der flere. Det betyder jo penge og mere omsætning alle vegne, siger Dorte Christensen.

Hun påpeger, at butikker, restauranter og brugsen især nyder godt af de ekstra turister, som gratis færge medfører.

Opbakning til forslag

Folketinget vedtog i 2016 at give penge til at sænke priserne på færgerne til små-øerne.

Når forsøget med sommerens gratis færger er færdig, vil de konservative gerne være med til at se på, om man kan sænke prisen på færgerne endnu mere.

- Vi kan se her i sommeren, hvad det virkelig kommer til at kunne betyde, når man kan komme gratis over. Så er spørgsmålet om det behøver at være helt gratis, men det er så det, vi skal have en diskussion om, siger Orla Østerby, der er ordfører for landdistrikter og øer for Det Konservative Folkeparti.

Indenrigsministeriet vurderer at det vil koste omkring en kvart milliard kroner at gennemføre forslaget i hele landet.


Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Trafik.