Elev: Skoletoiletter er bare ulækre

Der er stort behov for at skoletoiletterne bliver mere hygiejniske, siger eleverne

Ulækre toiletter på skolerne er generelt så stort et problem for eleverne, at de helt undlader at gå på wc i løbet af skoledagen.

Det bekræfter 10. klasses eleven, Tiana Christensen fra Skive, der de kommende dage er med til at registrere og observere adfæren i forbindelse med toiletbesøg i skoletiden.

- Jeg har gået på mange skoler. Og jeg endnu ikke været nogen steder, hvor toiletterne har en ordentlig standard. Det er bare så ulækkert, siger Tiana Christensen.

Hun oplever det som et stort problem, at så mange elever bruger toiletterne uden at tænke på hygiejnen.

Ikke tage hjem

- Hvis der et af toiletterne på skolen, som er beskidt, så vil jeg lede efter et af de andre som er mere rent. Man kan jo ikke bare tage hjem og gå på wc når man skal, siger Tiana Christensen.

Sammen med cirka 7000 andre elever fra 78 skoler i Region Midtjylland, er Tiana Christensen med i "Masseeksperimentet", der skal kortlægge toiletforholdene på landets skoler.

En gruppe forskere vil i den forbindelse forsøge at finde svar på, om udbredelsen af inkontinens blandt skolebørn skyldes uhygiejniske toiletforhold.

I Skive Kommunes 10. klasses center, forklarer den projektansvarlige lærer, Søren Sohn, at skolen har valgt at sætte fokus på de ulækre toiletter på en helt speciel måde.

- Vi har valgt at lade et toilet stå urengjort i en hel uge, for at se hvordan brugen af toilettet ændrer sig over dagene. I den forbindelse har vi lavet et afkrydsningsskema, som eleverne skal bruge når de har været på wc, fortæller Søren Sohn.

Ret dumt

I følge læreren skulle det gerne være med til at forbedre såvel rengøring, oprydning samt håndhygiejnen på toiletterne. Det samme håber Tiana Christensen.

- Vi kan sagtens selv være med til, at toiletterne bliver renere og pænere. F.eks. er der mange, der smider papir rundt om på gulvet og ikke rydder op efter sig selv. Det er jo ret dumt, siger 10. klasses eleven fra Skive.

Hun står ikke alene med opfattelsen af, at skole-toiletterne er ulækre og beskidte.

I følge Undervisningsministeriets nationale trivselsundersøgelse, er godt 60 procent af skoleeleverne i 4.-9 klassetrin utilfredse med toiletforholdene på deres skole.

Her i landsdelen er det tal lidt lavere, men i flere midt- og vestjyske kommuner er det stadig mellem cirka 40 og 50 procent af eleverne, der er "helt uenige" eller "uenige" i, at skolernes toiletter er pæne og rene!

Herunder kan du se, hvor stor en procentdel af folkeskoleeleverne i de enkelte midt- og vestjyske kommuners 4.-9 klasse, der ikke synes at toiletforholdene er helt ok.

Find dit barns skole

Hvis du vil se svarene fra dit eget barns skole, skal du søge i trivselsundersøgelsens tal via følgende link 

Klik herefter på: Svarfordeling, kommune og skoleniveau. 

Længst til højre på siden skal du så specifikt vælge: Tabel/Årstal/Kommune samt den skole dit barn går på.

Til slut skal du i menuen, i øverste venstre hjørne, vælge: Øvrige spørgsmål.    

Spørgsmål fra den nationale trivselsundersøgelse 2016/2017 i folkeskolens 4.-9. klasse:


Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Uddannelse.