Masseeksperiment: Skoleelever kortlægger plasticaffald

10.000 midtjyske skoleelever var i dag ud i naturen for at samle affald. De er en del af et eksperiment, som skal kortlægge plastikforurening.

Elever fra 118 skoler og gymnasier i Region Midtjylland deltager i årets Masseeksperiment, som er verdens første nationale videnskabelige kortlægning af plastforurening.
Elever fra 118 skoler og gymnasier i Region Midtjylland deltager i årets Masseeksperiment, som er verdens første nationale videnskabelige kortlægning af plastforurening.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Skoleelever rykker resten af september ud af klasselokalerne og ud i naturen i et masseeksperiment. Blandt andet elever fra Skægkærskole ved Silkeborg, der i dag var på jagt efter plastik i naturen.

- Der er rigtig mange cigaretskod, siger Anna Olivia Larsen fra 6. klasse på Skægkærskolen.

Data fra alt det, som eleverne får samlet, skal bruges til at få kortlagt den samlede plastforurening. Og eleverne bliver også klogere, mens de samler affald.

- Jeg lærer noget om, hvor mange forskellige slags plastik, der er, og det er faktisk ret spændende, siger Lane Ravn Philipson fra 6. klasse på Skægkærskolen.

Resultat skal bruges til forskning

Kortlægningen af plasticforureningen er en del af et masseeksperiment, hvor godt 57.000 elever over hele landet deltager. En kortlægning, der er verdens første nationale videnskabelige kortlægning af plastikforurening.

- Jeg synes, det er superfedt, for så hjælper vi miljøet, men vi lærer også en del om plastik, siger Anna Olivia Larsen.

Elevernes indsamling og kategorisering af plastik skal bruges til ny forskning.

- Det, der er allervigtigst, det er at få at vide, om det er engangsplastik, der ligger derude, eller er det fiskenet eller to-go-kopper. Når du kender kilden, så kan du gøre noget ved det, forklarer Lene Christensen, der er projektleder for Masseeksperimentet.

På en time finder 6. klasse-eleverne omkring 500 cigaretskod. Og det er noget, der gør indtryk på en af dem, der har været med at samle affald.

- Det er fandeme ulækkert. Og så skal man gå og kigge på det, siger Holger Tholstrup.

Masseeksperimentet foregår resten af september. Resultatet af det forventes offentliggjort i en rapport i januar 2020 og bliver senere publiceret i internationale, videnskabelige tidsskrifter.

2:11