Efter indbrudsbølge: Mobilstation giver gode råd om indbrud

Mobilstationen kommer til Virklund: Få politiets råd til at sikre dit hjem

Erik Hykkelbjerg rådgiver borgerne om indbrudssikring i Virklund. Foto: Katrine Wacher Fuglsang, TV MIDTVEST

Nabohjælp, DNA-mærkning og udskiftning af låse. Det er nogle af emnerne, som Midt- og Vestjyllands Politi gerne vil tale med borgerne om, når den nye mobile politistation tirsdag besøger Virklund.

Vi har haft besøg af nogle hundrede mennesker her, og jeg synes egentlig, det har været godt. Vi har faktisk snakket en meget om DNA-mærkning.

Erik Hykkelbjerg, Midt- og Vestjyllands Politi.

- Folk spørger, hvad vi laver her og får så gode råd om indbrudssikring, siger Erik Hykkelbjerg, der er politiassistent i det kriminalpræventive sekretariat hos Midt- og Vestjyllands Politi. 

Virklund syd for Silkeborg blev i december ramt af en indbrudsbølge, som politiet nu vil gøre en målrettet indsats imod. Tirsdag er den nye mobilstation derfor rykket ud, for at møde borgerne i området.  

- Vi har haft besøg af nogle hundrede mennesker her, og jeg synes egentlig, det har været godt. Vi har faktisk snakket en meget om DNA-mærkning. Det er der en del, der ikke ved så meget om, siger Erik Hykkelbjerg. 
 

Erik Hykkelbjerg i den nye mobilstation. Her møder han borgerne. I dag uddeler han også materiale om deling af private billeder og videoer online.  Foto: Katrine Wacher Fuglsang, TV MIDTVEST

- Der er ikke lavet undersøgelser, der dokumenterer præcist, hvor effektivt det er, men vi er ret overbeviste om, at det fungere ret godt præventivt, siger Erik Hykkelbjerg.  

Læs også Ny mobil politistation får blandet modtagelse

Stigningen i indbrudstallet i Virklund står i kontrast til, at Midt- og Vestjyllands Politi samlet set i år 2017 registrerede et rekordlavt antal indbrud – et resultat, som politiet formoder bl.a. hænger sammen udbredelsen af forebyggelsestiltag såsom nabohjælp, DNA-mærkning og sikring af huse. 

00:31

Beboerene er glade for mobilstaitonens besøg. Flere indbrud den seneste måned har skabt utryghed, siger Jack Mogensen. Frank Bengtsson er også gald for at se politiet i nærområdet. 

Luk video

Indbrudstyve vil helst undgå at blive bemærket og holder sig bevidst fra kontakt til beboere i området, fordi det kan øge risikoen for at blive genkendt. Ifølge politiet viser undersøgelser fra udlandet, at aktiv nabohjælp kan nedbringe risikoen for indbrud med op til 26%.

Anbefalinger der kan sikre boligområder bedre mod indbrud

Nabohjælp

Baseret på erfaringer anbefaler politiet, at forme fællesskaber med vejens andre beboer. Det kan være med til at skabe tryghed i nærområdet. Hvis en gruppe naboer, aktivt anvender nabohjælp og er gået sammen om at forebygge indbrud, er det en god idé at systematisere indsatsen ved hjælp af den officielle nabohjælpsordning. Det gør indsatsen mere synlig – og dermed mere effektiv. 
 

DNA-mærkning

DNA-mærkning foretages med en syntetisk væske, som kan påføres værdigenstande. Væsken indeholder nogle mikroprikker, som danner en unik DNA-kode. Væsken med DNA bliver synlig under UV-lys, og herefter kan koden aflæses ved hjælp af et mikroskop. Mærkede tyvekoster er sværere at afsætte og derfor ikke så attraktive af stjæle. Et forsøg i Syd- og Sønderjyllands Politi har vist, at indbrud i husstande med DNA-mærkning faldt med 38%.

Som borger kan du tilmelde den unikke DNA-kode i en database, hvor du registrerer de værdigenstande, der har fået påført væsken. Når du køber DNA-mærkning modtager du også særlige advarselsmærkater, som kan påføres på de mærkede genstande samt på vinduer og 

Mobilstationen bliver i Virklund indtil 19:30 tirsdag.