Biograftur skal stimulere sanser og hukommelse

"Erindringsbio" for demensramte er hurtigt blevet populært i Silkeborg.

Ved erindringsbio fyldes salen ikke helt op. Borgerne skal føle sig trygge.
Ved erindringsbio fyldes salen ikke helt op. Borgerne skal føle sig trygge.
Foto: Det Danske Filminstitut

Selvom man er ramt af demens, kan det godt lade sig gøre at nyde en tur i biografen.

I Silkeborg Kommune har man med tiltaget "erindringsbio" givet demensramte et helt nyt tilbud, som er blevet en stor succes.

- Folk er simpelthen blevet så glade for det. Der er nogle af plejecentrene, der har lejet busser for at komme ind og være med, fortæller Pia Østergaard, der er udviklingskonsulent hos demensteamet i Silkeborg Kommune.

Erindringsbio foregår i Bio Silkeborg og sker i samarbejde med Det Danske Filminstitut.

Det foregår på fire forskellige datoer her i foråret. Hver gang er der to filmfremvisninger af hver en halv times varighed - og med en halv times pause imellem. Selve filmene er dokumentariske med filmklip fra 1940'erne og frem til 1980'erne.

- Det passer fint med en halv time ad gangen, og det er også bedst, at det ikke er en eller anden handlingsfilm, de skal se, påpeger Pia Østergaard.

Beboeren Anette (t.v.) og medarbejderen Christina fra Karolinelundcentret var med i biografen.
Beboeren Anette (t.v.) og medarbejderen Christina fra Karolinelundcentret var med i biografen.
Foto: Silkeborg Kommune

Sanser og erindringer

De gamle filmklip hjælper med at få hukommelsen på gled og holde fast i minderne.

- Det skal være noget, der går ind og trigger sanserne og erindringerne, pointerer Pia Østergaard fra Silkeborg Kommune.

Der har været omkring 50 deltagere til hver af de to første udgaver af Erindringsbio. Det er både borgere med demens, pårørende og ansatte fra plejecentrene.

Silkeborg Kommune har talt med en af de demensramte borgere, der har været med til erindringsbio, og skrevet om det på kommunes facebookside.

- Det er sjovt for mig at se nogle ældre film, og der er mange ting, jeg kan huske, fra da jeg selv var yngre. Det er både omgivelserne og måden, man taler på. Det sætter gang i minderne. Jeg er selv fra 1947, så i dag var det særligt sjovt at se en film med en yngre Dirch Passer, siger deltageren Anette, der bor på Karolinelundcentret. 

Her er plejecenterleder Rikke Dupont også begejstret for tiltaget. 

- Det er supergodt. Vores borgere synes, det er rigtig hyggeligt at komme af sted, og det er dejligt, at det er noget, der tilpasset dem. 

- Vi havde en borger, der nærmest sprang ud ad sengen klokken 07.00, fordi hun glædede sig så meget, siger plejecenterlederen og tilføjer:

- Det er fedt, at vi kan være med til at skabe nye minder, hvor de er sammen med de mennesker, der er en del af deres liv nu.

Næste udgave af erindringsbio finder sted 21. marts. Der findes lignende biograftilbud andre steder i landet, men Silkeborg er det første sted i Midt- og Vestjylland.