Nyt projekt skal hjælpe ensomme, ældre mænd

Enlige, ældre mænd er oftest dem der bliver ramt af ensomhed og har ubehandlede skavanker. Den udvikling vil de vende i Ringkøbing-Skjern Kommune. Blandt andet med hjemmebesøg og samtaler.

Ældre mænd over 65 år har stor sandsynlighed for at ende i ensomhed.
Ældre mænd over 65 år har stor sandsynlighed for at ende i ensomhed.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Mange ældre mænd, der er over 65 år og bor alene, mistrives. Erfaringen viser nemlig, at netop denne gruppe mænd har stor sandsynlighed for at ende i ensomhed og med ubehandlede skavanker.

Derfor har Sundhedscenter Vest i Ringkøbing-Skjern Kommune søgt om penge hos Sundhedsstyrelsen til et to-årigt projekt med fokus på opsøgende, forebyggende og brobyggende arbejde blandt de enlige ældre mænd over 65 år. Og de har fået 1 million kroner til projektet.

- Vi kan se, at omvæltende livssituationer kan være medvirkende årsag til mistrivsel, som kan være svær at tale om for mange - ikke mindst mænd af en vis alder, og derfor opsøger de ikke nødvendigvis den tilgængelige hjælp, siger Hanne Larsen, projektleder i Sundhedscenter Vest under Ringkøbing-Skjern Kommune.

For at komme i kontakt med de ældre mænd, er der både blevet ringet og sendt breve ud til en gruppe enlige mænd over 65 år. I brevet melder sundhedsfaglig medarbejder Randi Susanne Pedersen sin ankomst til en snak om sundhed og trivsel. To ud af tre siger ja tak til et besøg.

Mistrivsel er skyld i ensomhed og sygdom

Det er de helt store omvæltninger i livet, der gør tilværelsen ensom og svær for mange af de enlige mænd. Det kan for eksempel være skilsmisse, dødsfald eller det at forlade arbejdsmarkedet. 

Randi Susanne Pedersen er ansvarlige for at række ud til de enlige, ældre mænd og har allerede haft adskillige samtaler med flere, der tidligere har haft stor glæde af at fiske og nu savner livsindhold, fordi fysiske skavanker forhindrer dem i at komme afsted.

- Det er det samme med bilen. Når man ikke længere kan transportere sig selv rundt, går det tit ud over ens livskvalitet, siger hun.

Ofte begynder samtalerne med, at de enlige, ældre mænd siger: "Jeg har ingen problemer". Men når snakken først kommer i gang, så åbner de sig mere op, og fortæller at de føler sig ensomme og overladt til sig selv.

- Selvfølgelig respekterer vi et nej tak til et besøg eller en samtale, men det, mændene siger, er ikke altid det, de mener, siger Randi Susanne Pedersen.

Kost, motion og høreapparater er blandt de emner, samtalerne ofte kredser om.

- Og det viser sig, at selv hvis de pågældende mænd har fået høreapparat, så ligger det typisk i skuffen uden at blive brugt. Det giver et unødigt stort handicap, der betyder, at mændene føler sig isolerede i sociale sammenhænge, forklarer Randi Susanne Pedersen.

Tilbuddet står åbent for alle enlige mænd over 65 år, der bor i eget hjem og ikke i forvejen modtager praktisk daglig hjælp fra kommunen.