Opdateret: Mand overfalder to politibetjente efter julefrokost

Manden, der overfaldt de to politibetjente, er indlagt med en mindre blødning i hjernen efter slag med politistav.

En 27-årig mand skal søndag formiddag i grundlovsforhør sigtet for vold mod tjenestemand. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

To betjente blev lørdag aften overfaldet af en 27-årig mand på en båd i Hvide Sande Havn. Manden var sejlet til Hvide Sande fra Esbjerg for at deltage i en julefrokost med sin kæreste.

Under julefrokosten blev kæresteparret uvenner og forlod festen. De tilbageværende gæster til festen var bekymrede for kvinden og valgte at kontakte politiet, der tog til parrets båd i Hvide Sande Havn.

Da politiet ankom, kunne de ikke få kontakt til parret på båden, men efter en rum tid kom kvinden op fra båden og fortalte politiet, at hun ikke havde brug for hjælp. 

Læs også Sag om etårig piges død: Politiet skal altid undersøge børns dødsfald

Det tog politiet dog ikke for gode varer og gik ombord på båden, hvor de blev mødt af manden, der gik til angreb på betjentene. Han slår den ene betjent i ansigtet med et knytnæveslag. 

- Derefter forsøger den anden kollega at passivisere ham ved at tildele ham nogle slag med politistaven på ryggen, siger Jens Claumarch, der er vagtchef hos Midt- og Vestjyllands Politi til TV MIDTVEST.

Det fik den 27-årige mand til at vende sin opmærksomhed mod den anden betjent, som han fik fat i med et halsgreb og formår at holde betjent fastlåst, så han ikke kan bevæge sig.

§ 119 - Vold mod tjenestemand

Den, som øver vold, truer med at øve vold eller offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter trussel om vold mod nogen, hvem det påhviler at handle i medfør af offentlig tjeneste eller hverv, under udførelsen af tjenesten eller hvervet eller i anledning af samme, eller som på lige måde søger at hindre en sådan person i at foretage en lovlig tjenestehandling eller at tvinge ham til at foretage en tjenestehandling, straffes med bøde eller fængsel indtil 8 år.

 

Ved fastsættelse af straffen skal det indgå som en skærpende omstændighed, at forholdet er begået, mens eller i umiddelbar forlængelse af at der i området foregår grov forstyrrelse af ro og orden på offentligt sted, eller at forholdet er begået mod den pågældende i dennes fritid.

 

Kilde: www.retsinformation.dk

Se mere

Betjenten, der var blevet slået i ansigtet, trak nu også sin stav for at få den 27-årige til at slippe sin kollega.

- Han vælger at slå et par slag med staven, og ved et af de slag vender den 27-årige sig om og kigger, hvorefter han bliver ramt i hovedet med staven, siger Jens Claumarch.

Herefter lykkedes det betjentene at få manden nedkæmpet og lagt i håndjern.

Under forløbet brugte betjentene også peberspray mod den 27-årige mand. Det havde dog ingen effekt, og derfor valgte betjentene at anvende stavene som magtmiddel. 

Situationen var så alvorlig, at den ene betjent på et tidspunkt overvejede at trække sin tjenestepistol for at afgive et varselsskud. Det vælger han dog at lade være med, da han var usikker på, hvor projektilet ville havne.

Manden har fået blødninger i hjernen

Den 27-årige gerningsmand har efter hændelsen fået konstateret en mindre blødning i hjernen, og han er derfor blevet indlagt til observation på Regionshospitalet i Herning. 

Blødningen er sandsynligvis opstået som følge af slaget i ansigtet med politistaven. 

Læs også Truet på livet med kniv - ville stoppe tumult mellem kærestepar

Manden, der ikke selv kunne være til stede under grundlovsforhøret søndag, blev idømt en uges varetægtsfængsling, men skal fremstilles for retten så snart han er frisk nok til det. Manden er sigtet for vold mod tjenestemand. 

Den uafhængige politiklagemyndighed er underrettet om hændelsen, men forventer ikke at gå yderligere ind i sagen, hvis gerningsmanden ikke får det værre, end han har det nu.

Jens Claumarch forklarer, at der kan være flere grunde til, at gerningsmanden ikke har reageret på peberspray og adskillige slag med politistaven. 

Det kan skyldes en ekstrem høj smertetærskel, men det også skyldes, at manden muligvis har været meget påvirket af spiritus eller narkotika. 

08:06

Hør Jens Claumarch fortælle om hændelsen her.

Luk video