Højspændingsmotorvej rykker tættere på: Nu er projektet sendt i høring

Det har taget Energinet mange år at nå i mål med en miljørapport, som myndighederne ville godkende, men nu er det lykkedes.

2:12
Efter planen bliver elmasterne 35 meter høje. Den samlede strækning måler 170 kilometer. (illustration)
Foto: Energinet

Der har været mange bump på vejen for den 170 kilometer lange højspændingsforbindelse, der skal gå fra Idomlund ved Holstebro til den dansk-tyske grænse. Men nu er projektet tilbage på sporet, og den længeventede anden høringsrunde er skudt i gang.

- Vi har arbejdet i flere år - alt for mange år - på at udarbejde en miljøkonsekvensrapport, og nu har Miljøstyrelsen sagt ja, til at projektet kan lade sig gøre, men det skal i offentlig høring, inden den kan give en tilladelse, siger Christian Jensen, der er Energinets projektleder for den ny højspændingsmotorvej.

Her er et kort over højspændingsforbindelsens rute.
Her er et kort over højspændingsforbindelsens rute.
Foto: Energinet

Det var ellers meningen, at rapporten skulle have været sendt i høring allerede sidste sommer, men det stillede dyr som flagermus, birkemus og oddere sig i vejen for. Miljø- og Fødevareklagenævnet var nemlig ikke tilfreds med de undersøgelser, Energinet havde fået lavet af højspændingsforbindelsens mulige påvirkning af truede dyrearters levesteder.

I december 2021 blev høringen så udskudt på ubestemt tid igen-igen, da den sjældne muslingeart flodperlemusling blev fundet i Varde Å, som højspændingsmotorvejen kommer til at krydse.

Naboer venter i uvished

Og ventetiden har været lang for dem, der bor lige op og ned ad forbindelsens rute. Det gælder blandt andet Lars Enok Rusbjerg fra Videbæk, der bor under 80 meter fra fremtidens højspændingsmaster.

- Det er frustrerende, at man har en ejendom, man ikke ved, hvad man kan gøre ved, siger han.

For selvom det nu ser ud, som om der er ved at komme skub i projektet, så er der fornyelig opstået en ny udfordring.

Naboerne til højspændingsmotorvejen er blevet tilbudt at få deres matrikel opkøbt, men da Energinets ejendomsmægler kiggede forbi familien Rusbjerg, lød vurderingen på 400.000 kroner mindre end det, familien selv lige havde fået huset vurderet til.

- Det er fair nok, at nogen er nødt til at sælge deres ejendomme, men vi skal så også have det, den er værd, så vi kan komme videre til noget tilsvarende, siger Lars Enok Rusbjerg.

Lars Enok Rusbjerg vil ikke længere bo i sit nuværende hus, når højspændingsmasterne kommer.
Lars Enok Rusbjerg vil ikke længere bo i sit nuværende hus, når højspændingsmasterne kommer.
Foto: Simon Hvid Sig, TV MIDTVEST

Energinets projektleder fastholder, at der nok skal blive fundet en løsning på den udfordring.

- Det er ikke sådan, at vi kommer tromlende og siger, at så skal det være sådan. Vi tilbyder også, at man kan komme med sin egen ejendomsmægler og få en anden vurdering, og så vil der komme en dialog om, hvad der så er det mest rimelige, siger Christian Jensen. 

Anden høringsrunde løber indtil 15. september.