Højspændingsforbindelse udskudt på ubestemt tid: Naboer ved ikke om de er købt eller solgt

Heidi Rusbjerg og hendes familie er nabo til en kommende elmast, og det frustrerer hende, at familien ikke kan få afklaret deres fremtid.

2:28
Det er master som denne, der kommer til at stå i Heidi Rusbjergs baghave.
Foto: Arkiv

Den 170 kilometer lange højspændingsforbindelse, der skal gå fra Holstebro og ned til den dansk/tyske grænse er udsat på ubestemt tid.

Det har skabt frustrationer hos Heidi Rusbjerg fra Videbæk, der sammen med sin familie bor 46 meter fra der, hvor en af de store master skal stå.

- Det er meget tæt på, så det er ikke et sted, vi har lyst til at blive i fremtiden.

Familien ved nemlig ikke, hvornår de skal flytte, eller hvor stor, den økonomiske erstatning bliver.

- Det har været rigtig hårdt, og vi har tre børn, som hele spørger, om vi skal herfra, og hvor vi så skal hen. Der er hele tiden en uvished, for vi kan ikke få svar på noget. Kunne man bare få at vide, hvornår vi skal væk herfra, og hvad vi til den tid har, men det kan vi ikke. Der er ingen svar på noget som helst, fortæller Heidi Rusbjerg.

Cirka sådan her vil Højspændingsforbindelsen løbe gennem Vestjylland.
Cirka sådan her vil Højspændingsforbindelsen løbe gennem Vestjylland.
Foto: Energi-, forsynings- og klimaministeriet

Sjælden musling bremser projektet

Udskydelsen af den store højspændingsmotorvej skyldes flodperlemuslingen, der findes i Varde Å. Det er planen, at højspændingsforbindelsen skal krydse åen, men som det ser ud nu, kommer det ikke til at ske, så længe den sjældne musling er der.

- I øjeblikket har vi ikke nogen tilbagemelding fra Miljøstyrelsen. De tygger på det endnu, så jeg kan ikke rigtig sige noget. Jeg håber, at jeg kan sige mere i første kvartal, siger Christian Jensen, der er Energinets projektleder på de nye højspændingsforbindelser.

Fra Energinets side er de også klar over, at udskydelsen er til stor gene for de borgere, hvis fremtid afhænger beslutningen.

- Det er jo ikke særlig smart, at vi igen igen kommer med en udsættelse på projektet. Det er vi kede af. De berørte borgere kan hverken få købt eller solgt, så længe vi ikke har en aftale med dem. Der er vi også meget indstillede på, at så snart vi kommer på den anden side af offentlighedsfasen, også inden vi har en godkendelse, går vi i dialog med de enkelte lodsejere, fortæller Christian Jensen.

Huset holdes ved lige - ikke mere end det

Familien Rusbjerg har boet i deres hus i Videbæk i 13 år. De seneste par år er gået med spekulationerne om, hvor de i fremtiden skal bo. Mindsettet er også sat efter, at de snart skal forlade huset.

- Vi holder huset ved lige. Der bliver ikke gjort mere end det, fordi hvis vi sætter flere penge i det, så får vi bare de mindre penge med herfra, siger Heidi Rusbjerg.

Det er planen, at højspændingsforbindelsen skal sættes i drift i andet kvartal i 2024.